Két év, és képes lesz a mobilunk a rákszűrésre

Már nem kell sokat várni arra a mobiltelefonra, amely csupán a leheletből meg tudja állapítani, hogy rákosak vagyunk-e vagy sem.

Bár semmi sem helyettesítheti a szakszerű orvosi vizsgálatokat, a Cambridge-i Egyetem kutatói már tesztelnek egy olyan, otthon is elvégezhető lehelet-tesztet, ami kimutathatja a rák jelenlétét a szervezetben – írta meg a World of Technology. Az Owlstone cég most épp a találmány miniatürizálásán dolgozik, és egy olyan eszközt alkotnak, ami a mobiltelefonhoz csatlakoztatva is használható lesz. A siker már csak egy lépésre – és jó néhány millió dollárnyira – van az emberiségtől.

Az Owlstone cég akkor kezdett orvostechnikai eszközök gyártásába, mikor a vállalat társalapítója, Billy Boyle felesége megbetegedett vastagbélrákban. A férj megdöbbent azon, mennyire sokat számít a betegség korai felfedezése, de azon is, a mostani eszközökkel mennyire nehéz pontos diagnózist alkotni. Annak érdekében, hogy minél hamarabb felfedezhető legyen a rák, Boyle elkezdte a mikrochip gyártását, amely képes egészen apró koncentrációban is kimutatni a többek között a lehelettel is távozó, rákra jellemző kémiai markereket. Vastagbéldaganat esetén ezek meglepően hamar megjelennek, így az új, Lonestar nevű eszköz akár helyettesítheti is a jelenlegi, mintabeküldéses rendszerrel dolgozó vizsgálatokat.