Egy falu, ahol tényleg a nők uralkodnak

Kevés igazi matriarchális berendezésű népet vagy akár csak települést találni manapság a Földön, ám a Kelet-Indiában található Mawlynnong a maga 95 házával igazi fellegvára a matriarchátusnak.

nouralom nyito

A gyerekek nem az apa, hanem az anya vezetéknevét viselik, házasságkötéskor a férj költözik a feleség házába, a családi vagyont a legkisebb lány örökli, addig pedig mindenki takarít és végzi a dolgát. A szemetet bambuszból készült kukákban tárolják, később a földet trágyázzák a komposzttal.  A lányok közül akad, amelyik már nyolcévesen háztartást vezet, így nem csoda hogy 2005-ben a legtisztább indiai falu címet is elnyerték.

Túl hamar kell felnőniük

Túl hamar kell felnőniük

Mindennek azonban ára van. A lányokra hatalmas teher nehezedik, nincs igazán felhőtlen gyerekkoruk, hiszen másra sem készülnek, csak arra, hogyan kell háztartást vezetni, és mindezek mellett még vezetőként is viselkedni. Lehet, hogy a bennem élő feminista felkapta a fejét a matriarchátusban élő nép létezésének hallatán, de a helyzet inkább nyomasztó, mint örömteli. Fogalmam sincs, miért nem adnak át néhány terhet a férfiaknak – takaríthatnának ők – , de az biztos, hogy a képekről visszaköszönő hangulat nem túl szívderítő.

nouralom 1

Kis főnök pöttyösben. Én is elbújnék inkább.

nouralom 3

Az egyensúly, pont az hiányzik igazán

nouralom 5

Az ablak tiszta, a gyerek boldogtalan

nouralom 6

Rá vár minden

Forrás: Karolin Klueppel