Te hallgatsz a pattanásaidra? Pedig beszélnek

Nemcsak azt mondják el, hogy nem tisztítod megfelelően a bőröd, vagy még mindig nem nőttél ki a tinédzser korból, de elhelyezkedésük üzen is arról, milyen területen küszködsz kihívásokkal.

Dr. Joshua Zeichner amerikai bőrgyógyász szerint a pattanások sosem véletlenül ott jelennek meg, ahol, azaz a nyomkodásra ingerlő, bosszantó kis pötty elárulja, szervezeted hol szorul némi megerősítésre.

patik

Az álladon, állkapcsod vonalán, vagy a nyakadon megjelenő pattanások elméletileg a hormonok játékaként jönnek elő, főleg menstruáció idején, mikor a faggyúmirigyek a szokásosnál is aktívabbak. A hideg miatt hordott sálak vagy orrtisztító hatású krémek szintén okozhatnak pattanásokat. A sál viszont azért is jó, hogy eltakarja a nyomorult pöttyöket, ha már menzesz előtt egy héttel nem kezdtél aktív arctisztító kúrába.

Ha az orrod és a homlokod vált célponttá, azért a doki szerint egyszerűen a stressz felelős. A túlzott belső feszültség gyakran a T-vonalban mutatkozik meg először, mivel a tested által termelt adrenalin ismét csak túlzott faggyútermeléshez vezethet. Pláne akkor, ha a munkahelyeden állandóan az orrodat vagy a homlokodat dörzsölöd, amikor a bajszod alatt szitkokat mormolsz.

Meglepő, de maga az okostelefon is okozhat pattanásokat, hiszen ki a fene tisztítja, fertőtleníti minden nap? Így viszont ahányszor az arcodhoz szorítod, annyiszor kened a bőrödre mindazt, ami felgyűlt rajta – s persze ugyanez igaz arra is, ha koszos kézzel piszkálod az arcod. Telefon- és kézmosásra fel!

Még egy rossz hír: az evés is okozhat pattanásokat a szád körül, hiszen a zsíros ételek eltömítik a pórusaidat, míg a savas gyümölcsök irritálhatják az érzékeny bőrt. Marad a rendszeres arctisztítás, vagy tényleg kezdd el a tavaszi diétát már most.

Ha a mellkasod és a hátad se marad ki a buliból, akkor lehet, hogy túl rétegesen öltözöl, és a rendszeres izzadás a szűk ruhákkal kombinálva jó kis baktérium kolóniákat eredményez. Szabadulj meg a pamut cuccoktól, és hordj olyan mikroszálas szövetet legalább sportoláshoz, ami elvezeti a nedvességet a bőrödről.

Forrás: Cosmopolitan