A Facebook jobban ismer, mint a saját családod?

Vajon ki használ kit? Te a Facebookot, vagy az téged? A közösségi oldal rendszeresen monitorozza, mit csinálsz, minden egyes kattintásodat feljegyzi, és alapos térképet készít rólad – alaposabbat, mint a környezeted.

Wu Youyou, a Cambridge-i Egyetem kutatója is részt vett a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikált tanulmányban, ahol azt vizsgálták, mennyivel tud többet rólunk a számítógépünk, mint a közeli barátaink, vagy akár családtagjaink. Több, mint nyolcvanezer felhasználó adatait elemezve rádöbbent, hogy a Facebookon nyomkodott like-ok alapján egészen alapos térképet készít rólunk a közösségi oldal. A gép már tíz tetszik után részletesebb képet kaphat rólunk, mint egy kollégánk, akivel csak időnként váltunk pár szót, hetven után lekörözi a barátokat, százötvennél a családnál is jobban ismer, háromszáznál pedig inkább őt kérdezzük meg, hol találjuk a tiszta zoknit.

4815259737_4b08662719_o

A kutatás eredményei nemcsak amiatt aggályosak, hogy tulajdonképpen leleplezzük saját magunkat számunkra ismeretlen adattárolók és elemzők előtt, és hatalmas digitális lábnyomot hagyunk magunk után, de felveti azt a kérdést is, hogy bizonyos esetekben mondjuk a rendőrség majd legközelebbi hozzátartozónk helyett  a gépnél érdeklődik majd arról, mik a kedvenc időtöltésünk, és hajlamosak vagyunk-e az erőszakos viselkedésre, esetleg az adatok alapján előbb derül ki, allergiásak vagyunk-e, vagy ki a legmegfelelőbb partner számunkra.

Forrás: The Telegraph