Még szebb lesz a keszthelyi Festetics-kastély – Kétmilliárd forintból építik újjá

Elkezdődött a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum több mint kétmilliárd forintos fejlesztési programja – valamivel több mint 2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert.

fest1

Fotó: MTI

Az intézményen belül három fő helyszínen zajlanak majd a munkálatok. A kastély főépületében megújul a főbejárat és környéke, az emeleti kiállítás, a pincében található bormúzeum területe, az irodaszárny, a gazdasági bejárat és a hűtőgépház, valamint az ideiglenes kiállítótér, összesen több mint 1500 négyzetméteren.

fest2

Fotó: MTI

A fejlesztések legjelentősebb eleme mintegy 1,1 milliárd forintos építési költséggel az egykori Amazon szálló turisztikai hasznosítása, a leromlott műemlék megmentése.

fest3

Fotó: MTI

A felújított épületben Főúri utazások címmel nyílik majd állandó kiállítás, valamint veteránautó-látogatóközpont is helyet kap. Ugyanitt kulturális programok számára alkalmas multifunkcionális rendezvényhelyszínt is kialakítanak.

fest4

Fotó: MTI

A beruházás harmadik elemeként megújul a kastély pálmaháza, új látnivalóként a lepkeház és a növényház is része lesz a látogatási útvonalnak.

fest5

Fotó: MTI

A tervek szerint a felújítási munkák teljes ideje alatt továbbra is látogatható lesz a múzeum összes kiállítása.

fest6

Fotó: MTI

A beruházás várhatóan 2015 végéig fejeződik be.

fest7

Fotó: MTI

A fejlesztés legfőbb célja a keszthelyi Festetics-kastély vonzerejének növelése, a Festetics-örökség hatékonyabb kiaknázása.

fest8

Fotó: MTI

Az eddig kihasználatlan lehetőségek feltárásával, az épület-felújításokkal olyan komplex turisztikai attrakciót kívánnak létrehozni az ország kiemelkedő műemlékegyüttesében, ami mindenben megfelel a 21. századi elvárásoknak.