Mi kerül tízmilliárdba egy fehér csíkos festményen?

Jó, értem, hogy az új művészeti ágak nagyon fontosak, és pár ecsetvonással is meg lehet mutatni a világot, de azért nem adnék milliókat – pláne milliárdokat – egy fehér csíkért a kék vászonon.

Barnett Newman az absztrakt expresszionista mozgalom egyik meghatározó alakja – magyarul egy menő festő aki szeret meghökkentőket alkotni. Na de kérem, a Sotheby munkatársa mennyi drogot nyomott be, mielőtt a Onement VI című képhez olyan kísérőszöveget gyártott, miszerint az elcsábítja a nézőt a vibráló kékség(!) érzéki zuhatagaival(?!). Merthogy szerintük ez a kép a festő forradalmi, ikonikus cipzára. Jelentkezzen, aki érti.

A festményt végül 43,8 millió dollárért a Microsoft-alapító Paul Allen vette meg.

A hozzáértők szerint ha elég ideig nézzük a képet, egy csomó mindent beleképzelhetünk, valami új kezdetét, vagy szétnyíló liftajtókat... És ha egy darab rongyért amire az van írva hogy Givenchy, kiadunk majdnem egymilliót, egy ilyen kép is megéri a pénzt.

A hozzáértők szerint ha elég ideig nézzük a képet, egy csomó mindent beleképzelhetünk, valami új kezdetét, vagy szétnyíló liftajtókat… És ha egy darab rongyért amire az van írva hogy Givenchy, kiadunk majdnem egymilliót, egy ilyen kép is megéri a pénzt.

Hatalmas küzdelem folyt a képért a Sotheby's-nél

Hatalmas küzdelem folyt a képért a Sotheby’s-nél

Forrás: GalleryIntel, Seattlepi