Ilyen kórházakban biztos, hogy hamarabb gyógyulnak a betegek

15 művész összefogásával tették otthonosabbá, érdekesebbé, szebbé egy londoni gyerekkórház osztályait.

korhaz

Nincs is talán olyan beteg gyerkőc, aki ne ijedne meg a rideg kórházi folyosóktól, az orvosságok fura szagától, és az egész kellemetlen környezettől.

korhaz2

Már egy darab micimackós kép is képes mosolyt csalni az arcukra, de szerencsére ez a londoni kórház ennél is messzebb ment, és mesevilággá változtatta a gyógyulás helyét.

korhaz3

Így már mindjárt könnyebben megy a gyógyulás, nem igaz?

korhaz4

Az egyik művész, Chris Haughton, aki a Járóbetegellátás osztályon festette ki a falakat és a szekrényeket, mindegyik szobába más és más állatokat festett, így lett végül Oroszlán szoba, Papagáj szoba, Macska szoba, Elefánt szoba és így tovább.

korhaz5

“Nekem a legfontosabb az volt, hogy a kórház minél kevésbé tűnjön kórháznak. Azt akartam, hogy a belső terek nyugalmat és jókedvet árasszanak” – nyilatkozta Donna Wilson, az egyik festőművész.

korhaz8

Ezt az elválasztó függönyt egy Doran nevű művésznő tervezte, aki a saját elmondása szerint látta, amikor egy keservesen zokogó hároméves kislány egyszer csak meglátta a mellette lévő függönyt és elakadt a lélegzete. Abbahagyta a sírást és fürkészni kezdte a függöny részleteit. Az ötlet tehát bevált.

korhaz9

korhaz11

korhaz10

Ebben a játszószobában találkozhatnak és játszatnak egymással a gyerekek, a szüleiknek meg ülő és fekvőhelyeket alakítottak ki, hogy ők is tudjanak pihenni egy kicsit.

korhaz12

korhaz14

korhaz15

korhaz9 korhaz8

korhaz12
A Visual Arts nevű csapatnak még azt is megengedték, hogy a szokásostól eltérő anyagokat is felhasználjanak. A művészek éltek a lehetőséggel és beleépítettek néhány szoba falába fából készült játékfigurákat. Az itt látható famajom, famadár és facsiga is ennek a kezdeményezésnek köszönhető.

korhaz2

korhaz3

korhaz7 korhaz10

korhaz11

Forrás: Vitalarts