Hátborzongató: már a tévénk is utánunk kémkedik

A nagy cégeknek nem kell szekrény méretű lehallgató berendezést vagy kémeket küldeni a lakásodba:  a tévén, vagy más otthoni eszközön keresztül is észrevétlenül megszerzik személyes adataidat.

Ismerős életkép, ahogy egy fárasztó nap után nagy sóhajjal leülsz a tévé vagy más monitor elé, és megszerzed a téged érdeklő információkat? Nos, nem akarlak elkeseríteni, de valószínűleg a modern “okos” kütyük ugyanezt teszik közben veled. Képtelenségnek tűnik? Az új tévék berendezése, ami arra szolgál, hogy hang segítségével válthass csatornát távirányító helyett, kiválóan alkalmas arra, hogy felvegyen és a neten továbbítson minden egyes elhangzott szót a szobában. Tessék csak átnyálazni az apró betűs részt a papírokon, ahol azt írják a gyártók, hogy a tévé hangrögzítőjének használata közben elhangzott mondatok harmadik félnek továbbíthatók.

Mielőtt megnyugodnál, hogy ez csak az okostévésekkel történhet meg, el kell mondanom, hogy nemrég tört ki botrány a britek közt a Microsoft hangvezérelt Xbox-ai körül, mert a gépek felvették a játék közben elhangzott mondatokat. Bár természetesen minden gyártó ragaszkodik ahhoz, hogy az adataink biztonságban vannak náluk, vajon mennyi időre van szüksége egy hackernek ahhoz, hogy bebizonyítsa ennek ellenkezőjét?

Mindezeken túl az okos eszközöknek nemcsak füle van, de szeme is, amik olyan jól jönnek az arcfelismeréskor, de sajnos jóval több mindenre használhatók, és a hang mellett képet is felvehetnek. Az amerikai autók nagy részében is olyan biztonsági berendezések, vagy GPS szerkentyűk vannak, melyek szeretnek adatokat továbbítani, így nagyon egyszerűen lenyomozható, hogy éppen hol jársz, vagy a családból ki van otthon.

Ülj le szép kényelmesen, üdvözöllek 1984-ben.

Forrás: Dailymail