Egy pszichiáter szerint A szürke ötven árnyalata egy beteges és veszélyes kapcsolatról szól

Miriam Grossman pszichiáter óva int mindenkit, hogy megnézze a legjobban várt idei slágermozit: szerinte a Szürke ötven árnyalata egyáltalán nem szürke, hanem teljesen fekete. Ezt az írást minden egyedülálló nőnek el kellene olvasnia, mielőtt el kezdi keresni a valóságban Mr. Grey-t.

001_Cimlap_MARC_A oldal.indd

“A szürke ötven árnyalatát Valentin-napon mutatták be, hogy azt hidd, romantikus történet. Ne dőlj be! A film igazából egy beteges, veszélyes kapcsolatról szól, ami tele van testi és érzelmi bántalmazással. Parádésnak tűnik, mert nagyszerűek a színészek, pazar kocsijuk, magánrepülőjük van, és Beyonce énekel. A végén azt gondolhatnád, hogy Christian és Ana jó arcok, és bár nem szokványos a kapcsolatuk, de elfogadható” – fordította le a pszichiáter gondolatait a Christianae blog.

Többek között még olyan – egészen logikus – kijelentéseket is tesz a külföldi szakember, hogy a bántalmazás nem parádés és nem szuper, és soha, semmiféle körülmények között nem elfogadható. Szerinte a főszereplő, Christian azt élvezi, hogy hatalmában tartja és bizarr módszerekkel bántalmazza a nőket. Anastasia pedig éretlen lány, aki bedől Christian vonzó megjelenésének és gazdagságának, és ostobán teljesíti kívánságait.

A pszichiáter szerint a valóságban ez a történet igen szomorúan végződne: Christian börtönben végezné, Ana elmeotthonban – vagy hullaházban. Esetleg Christian tovább verné Anát, ő pedig maradna és tűrné.

Miriam Grossman emellett még felsorol pár veszélyes gondolatot, amit A szürke ötven árnyalata film sugall, például, hogy a lányoknak a durva és parancsoló férfiak tetszenek, a fiúknak pedig az engedékeny és bizonytalan lányok, és azt is leírja, hogy a filmmel ellentétben milyen partnerre vágyik egy egészséges lány és egy egészséges fiú valójában. Érdemes ITT végigolvasni a pszichiáter levelét teljes terjedelmében.