Gyönyörű képek a napfogyatkozásról

A napfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold a megfigyelő számára részben vagy egészen eltakarja a Napot.

n1

Részleges napfogyatkozás a Hősök terén (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Budapesten 2015. március 20-án délelőtt 9.39-kor “harapott bele” először a Hold a Napba, és 10.48-kor majdnem 60 százalékban takarta el, a folyamat 11.59-kor fejeződött be.

n2

A több fotóból számítógépes szoftverrel összeállított felvételen részleges napfogyatkozás Nagykanizsa felett. (Fotó: MTI)

Több százan gyűltek össze a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épületének parkolójában pénteken, hogy megnézhessék a Magyarországról 60 százalékosan látható, részleges napfogyatkozást – írta meg az MTI.  A csillagászok a téren számos hétköznapi vagy házilag könnyen elkészíthető eszközzel is bemutatták, hogyan lehet biztonságosan napfogyatkozást nézni. Egyebek mellett tésztaszűrőkön, vagy konzervdobozra vágott, apró lyukon keresztül fogták be a napot és vetítették árnyékát egy papírlapra. Az így kapott árnyékkép visszaadta azt a látványt, amelyet a speciális szemüvegeken vagy szűrőkön keresztül közvetlenül a Napba nézve lehetett látni.

n3

Részleges napfogyatkozás a milánói dóm felett. (Fotó: MTI)

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor a Hold a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka a bolygónkra vetül. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete csaknem egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja.

n4

Teljes napfogyatkozás a norvégiai Svalbard felett. (Fotó: MTI)

A napfogyatkozás észleléséhez fémet tartalmazó felületek alkalmasak, mert a láthatatlan, de káros sugarakat is elnyelik. Jól használható például az ívhegesztéshez használt, 12-13-as fokozatú hegesztőüveg, huzamosabb ideig azonban egyik napszűrő sem alkalmas a napfogyatkozás szemlélésére.

n5

A napfogyatkozás Magyarországon megközelítően 60 százalékot ért el a jelenség csúcspontján, ami azt jelenti, hogy a Hold ilyen arányban takarta ki a Napot, azaz nem okozott teljes sötétséget. (Fotó: MTI /Kovács Tamás)

A következő, Magyarországról is látható részleges napfogyatkozás 2020. június 21-én következik be, az azonban csekély mértékű lesz. A legközelebbi teljes napfogyatkozásra 2081-ig kell várni.

n6

Részleges napfogyatkozás Eger felett a Dobó tér felől fényképezve, az előtérben a minaret csúcsával. (Fotó: MTI /Komka Péter)

Itt megnézhetsz egy animációs videót arról, hogyan nézett ki Budapesten a részleges napfogyatkozás.