Ledöbbentek a régészek: 1400 éves lámpásra bukkant egy tarajos sül

Szokatlan körülmények között bukkantak egy 1400 éves lámpásra izraeli régészek: egy tarajos sül ásta ki az értékes leletet az ország közepén lévő Hurvat Sziv római-kora bizánci lelőhelyen.

Médiatudósítások szerint az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei a feltárásokat dézsmáló műkincstolvajok elriasztására tartott múlt heti szokásos őrjáratukon legnagyobb döbbenetükre egy ősi olajlámpást találtak egy frissen ásott árok mellett.

sul

Egy tarajos sül ásta ki az üreget, és hozta fel a mélyből a leletet, amely nyilván zavarta az előrejutásban. Ezek a szorgos állatok akár tizenöt méterre is lefúrnak a földbe járataik, otthonuk elkészítésekor- írta meg az MTI.

Ira Horowitz, az IAA tolvajlás elleni részlegének tagja elmondta, hogy “a tarajos sül kiváló régész… gyakran ásnak a mélybe föld alatti folyosókat a régészeti ásatásokon, ahol ügyesen félretúrják a piszkot, és benne az archeológusok számára kincset jelentő leleteket”.

Mindez Izraelben mégis törvénysértésnek számít, mert a feltárásokat csakis képzett szakemberek végezhetik – viccelődtek a régészek a média képviselőinek. Arról nem esett szó, hogy a tarajos sül letartóztatásán gondolkodtak-e.

Képforrás: NDTV