A város, ahol a házak a felhőket karcolják – Dubaj ámulatba ejtő épületei

Dubajban minden, de minden lehetséges: síelni a sivatagos terület kellős közepén, szigeteket, felhőkarcolókat létrehozni, oroszlánokat tartani, egyszerűen olyan, mintha Disneyland és Las Vegas szerelemgyereke kelt volna életre.

Dubai-41

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városa. A Dubaj szó a Daba származéka, ami csúszást jelent, és valószínűleg a Dubaj-öböl áramlására utal.

AD-01

A Perzsa-öböl déli partján fekszik, az Arab-félszigeten. A város legalább már 150 éve létezik. Ez az a város, ahol a felhőkarcolók szó szerint a felhőket karcolják.

Dubai-excentricidades-23b

Ez az egyik pláza. Itt nem mammutok, hanem tevék vannak – érthető okokból. Az emirátus fő bevételei a turizmusból, az ingatlanértékesítésből, valamint a különféle pénzügyi szolgáltatásokból származnak. Habár Dubaj gazdasága eredetileg az olajra épült, a kőolaj és földgáz kitermelése ma már csupán a 6%-át adja ki az emírség 80 milliárd dolláros költségvetésének.

Dubai-excentricidades-22

Étterem a víz alatt – ebben a városban ez nem is olyan nagy attrakció. Dubaj a számtalan innovatív, nagyszabású építészeti és egyéb beruházásaival vált ismertté a világ számára.

Dubai-excentricidades-110

Dubaj a levegőből

ll thanks to this toy is capable of creating artificial islands

Ezzel az eszközzel hozzák létre a mesterséges szigeteket

Dubai4

Leginkább az őszi, téli, kora tavaszi hónapokban éri meg ellátogatni Dubajba, ugyanis akkor még elviselhetőnek mondható az időjárás, átlagosan 28-35 °C körüli.

Dubai-3

Ezzel az járművel vajon ki és hova utazik és hogyan parkol? Megnéznénk!

Dubai-21

Szeretik a nagymacskákat

Dubai-excentricidades-4

A legmagasabb hőmérséklet, amit valaha Dubajban mértek, 47,3 °C volt, a legkevesebb pedig 7 °C, de télen sem ritka a 20–25 °C közötti átlaghőmérséklet.

Dubai-excentricidades-5

Dubaj hajdan a kereskedőket és a tengerészeket vonzotta, manapság leginkább kíváncsi turistákat. Dubaj jelmondata: “Mindent egy helyen!”

Dubai-excentricidades-6

Az egysínű vasút az első pálma-szigeten 2009-ben nyílt meg. A régió első egysínű vasútfejlesztése.

Dubai-excentricidades-7

Ez a város néhány évtized alatt hatalmas változásokon ment keresztül a kőolajnak köszönhetően. Hatalmas luxusvillák, fényűző szállodák, bevásárlóközpontok épültek fel pár hónap alatt, ultramodern várossá formálták.

Dubai-excentricidades-23c

Dubajban lehetséges egyik nap a tengerparton sütkérezni, másnap a híres Ski Dubaiban síelni, ahogy számtalan élményfürdő és színházi programok is rendelkezésre állnak.

Dubai-excentricidades-13

Itt található a világ legmagasabb épülete, a Kalifa-torony, ami szuper magas felhőkarcoló. 2010. január 4-én adták át a nagyközönségnek, magassága 828 méter. Az épületben szállodák, üzletek, irodák és luxuslakások kaptak helyet.

Dubai-excentricidades-11

Forrás: Architecturendesign