A nyári táborok hátborzongató oldala

Örökre megváltoztatta az egyetemi gólyatáborokról kialakult képest a tavalyi eset, amikor egy 19 éves lányt egy külsős fotós megerőszakolt, és majdnem meg is fojtott. Azóta egyre többet mernek beszélni az egykori áldozatok, köztük egy olyan lány is, akit 14 évesen értek atrocitások az iskolai táborban.

Kép: atv.hu

Gólyatábori pillanatkép (Forrás: atv.hu)

A történet azért is szívszorító, mert Lilla azon a nyáron töltötte be a 14. életévét, amikor szülei elengedték egy jó hírű székesfehérvári gimnázium vándortáborába. Két felnőtt tanár, és több öreg diák is kísérte a csapatot. A többit mesélje el Lilla:

“A történet ugyan régi, de azért mesélem el, hogy végre eszébe jusson a szülőknek és a tanároknak, no meg a lányoknak az, hogy időnként az ellenőrizetlenségnek tragikus következményei lehetnek. Akkor lettem 14, de a mai lányokkal ellentétben teljesen ártatlan voltam, nem tudtam, milyen részegnek lenni, drogozni, vagy fiúzni, csak a kirándulás érdekelt. A táborba 13-18 éves diákok egyaránt jelentkeztek, teljesen vegyes volt a társaság. Egy 18 éves, már érettségizett öreg diák kiszemelt magának, én pedig élveztem, hogy egy ilyen “nagy” fiú kitüntet a figyelmével. Mosolyogva fogadtam a közeledését, sétáltunk, szépeket mondott, teljesen elvarázsolt. A társaságába persze csupa vele korú tartozott, akik a kezembe adták az első cigit, megitattak sörrel, biztos érdekes volt, hogy visszahúzódó vagyok, nem tudom. A tanár másnap megtudta ezt, és leszidott, hogy meg ne lássa még egyszer. Nem kérdezte, mi miért történt, ki tette, ment tovább az élet, azzal sem törődtek, ki hol alszik és mit csinál.”

Azon a bizonyos éjszakán aztán Lilla udvarlója kipróbálta a szerencséjét, és Lilla naivitására alapozva majdnem meg is találta.

“A csóknál többet nem engedtem meg a fiúnak, akit ez zavart. Egyik délután hozott nekem a helyi kocsmában narancslevet, amit szomjasan megittam, de közben éreztem, hogy fura íze van. Erre azt mondta, biztos romlott, nem lesz semmi bajom. Amikor már szédültem, bevallotta, hogy a csapossal tetetett bele egy kis vodkát. Félájult lettem, ő meg kicipelt valahová az utcára és nekem esett. Szerencsére eljutott az agyáig a tiltakozásom, mert hosszas győzködés után, de elengedett úgy, hogy “az” végül nem történt meg. Az undort, a szégyent, a hazabotorkálást viszont sosem felejtem el.”

Urban Love - Anennas to Heaven

A kép csak illusztráció

Mivel a táborban mindenki azt hitte, a dolog megtörtént, többen is beszóltak Lillának, aki nem merte elmondani az igazat. A tanárok nem tettek semmit, kivéve egy dolgot.

“A srác még egyszer próbálkozott, de nem engedtem neki, így utaztam haza. Közben megtudtam, hogy a táborban mindenki k…nak tart a történtek miatt – amiatt, amit ők láttak belőle. Ez valahogy elterjedt, és az első osztályfőnöki órán a tanárunk az egész 45 percet arra szánta, hogy elmondja az egész osztálynak, mekkora k…va vagyok (igen, ezt a szót használta), és darabokra szedett, hogy az ilyen viselkedés hová vezet”

“Behívatta az anyámat, akivel a szüzességemet akarta igazoltatni, hiszen abba a híres gimnáziumba nem járhatott “romlott” lány. Az senkit sem érdekelt, hogy az említett fiú is ott végzett. Én sem érdekeltem senkit, nem kérdeztek, csak vádoltak, miközben én otthon elégettem a ruháimat, tövig rágtam a körmömet, mert undorodtam magamtól, az emlékektől, és onnantól kezdve csak szakadt, bőr ruhákban jártam évekig, féltem, hogy minden fiú csak “azt” keresi bennem. Soha nem fogom elfelejteni, hogy a srác nem ismerte azt, hogy nem, hogy így bántak velem, hogy nem kérdeztek, csak elítéltek, hogy nem hagytak lehetőséget a védekezésre, hogy elhitették velem, hogy én vagyok a hibás.”

A 19 éves ELTÉs lány fél évnyi pszichológiai kezelés után már jobban van, képes volt visszamenni az egyetemre, és tovább tanulni, támadóját vád alá helyezték, az egyetem és a szervezők egy részét megbüntették. Talán végre a tábori menetrendeken is változtatnak, Lilla pedig szintén szakember segítségével dolgozta fel a történteket.