Ilyen sem történt még soha a világon: ikerpár született 4 szülőtől

Négy szülője van a hét végén született izraeli “féltestvér ikreknek” – értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

A történet nem egyszerű. Érdemes lassan, tagoltan olvasni, hogy a mondat közepén ne veszítsd el a fonalat. Egy meleg pár mindkét tagjának spermájával külön-külön megtermékenyítették egy donor anya petesejtjeit, majd egy béranya hordta ki az ily módon megfogant ikreket, két apuka biológiai féltestvér-kisfiait. Érthető?

“Nem ismerek még egy ilyen esetet. Tervezett ikrekről van szó, akiknek apja a pár két tagja. Biológiai anyjuk közös, de egy másik nő hozta őket a világra, és így négy szülőjük van” – magyarázta a szülők és a gyerekek orvosa, Ilia Bar.

Az Izraelben élő, harmincas éveikben járó édesapák külön-külön lombikban fejlődő embriói közül megfoganásuk ötödik napján – a méhen kívül lehetséges fejlődés legvégső időszakában – csak a legegészségesebbnek tűnőt választották ki, és ültették a jövendő anya méhébe.

Az orvosok semmiképpen sem akartak kettőnél több embriót beültetni, mert tartottak egy többszörös ikerterhesség kockázataitól, és ezért biztosra mentek. Mindkét apától csak egy fejlődésnek indult magzatot választottak, és szerencsére az önként vállalkozó nő sikeresen kihordta mindkét embriót, életet adva a féltestvér ikreknek.

A Ynet cikkét idézve az MTI azt írta, nemcsak fogantatásuk, neveltetésük is különleges (értsd: bonyolult) lesz, mert a terhességet donor petesejtből vállaló hölgy és a meleg pár együtt fogják felnevelni a kisfiúkat.