Már csak 1-2 évet kell aludni és robotszakács főz majd ránk!

Az otthoni konyhákba szánt robotséfet fejlesztett ki egy londoni vállalat: a masina az ember mozdulatait ellesve tanulja meg elkészíteni a különböző fogásokat, amelyeket azután minden alkalommal ugyanúgy tud elkészíteni.

A Moley Robotics cég az idei Hannoveri Vásáron, a világ legnagyobb gépipari és elektrotechnikai seregszemléjén mutatta be a szerkezet prototípusát. A németországi vásáron Tim Anderson, a BBC Masterchef (Mesterszakács) című valóságshowjának 2011-es győztese tanította a robotséfet ráklevest készíteni. “Megkéred valamire – legyen az némi előkészület, vagy egy teljes fogás elkészítése az elejétől a végéig -, és a gép megcsinálja. És minden egyes alkalommal ugyanúgy fogja megcsinálni” – mondta Anderson a BBC News-nak.

robotsef

Készül a rákleves. Meg is nézheted videón a robot tökéletes mozdulatait.

A robotséf parancsokká alakítja át az eltanult mozdulatokat, amelyeket aztán az emberi kéz mozgását idéző, aprólékosan kidolgozott kezeivel hajt végre.

A termék még két évnyire van attól, hogy forgalomba kerüljön, a cég ugyanis beépített hűtőszekrénnyel és mosogatógéppel is el akarja látni, hogy a hozzávalók felaprítása, összedolgozása, megsütése vagy megfőzése után a robotséf még el is mosogassa a koszos edényeket.

A vállalat tízezer fontért (4,1 millió forint) szeretné piacra dobni a robotszakács háztartásokba szánt változatát, ami egészen megnyugató összeg – ezek szerint nem fogják a férfiak tömegesen lecserélni a barátnőiket robotszakácsokra. A tervek szerint a robotba táplált több ezer receptet a tulajdonosok meg is oszthatnák saját robotjaikkal.

MTI