Inspiráló otthonok – Színek jelentése a lakásban

Ha energiát és életerőt szeretnél vinni egy unalmas szobába vagy nyugalmat és harmóniát egy túlságosan mozgalmas helyiségbe, akkor most utat mutatunk egy-két trükköt, amivel mindezt könnyen megvalósíthatod.

1. Narancssárga: Serkenti a gondolkodást

A narancssárga egy vibráló szín, ami növeli az öntudatot és lehetővé teszi, hogy bátran fejezd ki magad.

narancs

Akkor érdemes otthon ezt a színt használni, ha úgy érzed, fiatalítani szeretnél a lakásodon, mert túl komoly, túl homogén, már-már unalmas.

narancs5

Ez a szín az öröm és az életkedv színe, nem fontos az egész falat narancssárgára festeni, elég, ha egy-egy bútordarabot vagy kiegészítőt veszel, ami narancssárga: kanapét, díszpárnát, függönyt.

2. Sötétkék: Segít a döntésekben

A sötétkék nem egy felhőtlen szín, nem is ajánljuk tiszta szívből senkinek, hogy a szoba mind a négy falát sötétkékre fesse, mert könnyen nyomasztóvá válhat, a benne lakó pedig búskomorrá. A szoba egy-egy falát borítva megfelelő (világos és színes) kiegészítőkkel viszont lehet hangulatos.

kekszoba

A sötétkék szín egyébként segít a gondolkodásban és a döntésekben, nyugodttá és megfontolttá tesz, de elég, ha csak kiegészítőkben jelenik meg a lakás különböző pontjain.

3. Zöld: Az egészség színe

A zöld szín a természet, az egészség színe, ez a szín elősegíti az újrakezdést és a növekedést.

zöld13

Ha szereted a zöld színt és hangsúlyosan használod a lakásban, akkor egészen biztosan megtalálod a belső harmóniát.

zöld15

Mivel a zöld szín nyugtató hatással van az emberek hangulatára, ezért nemcsak a bútorokkal és kiegészítőkkel érdemes zöld színt használni, hanem a falakat is érdemes szép, üdítő hatású almazöldre festeni.

4. Világoslila: Fokozza a spiritualitást

A lila világos árnyalata finom, nőies, lágy szín, fokozza az empátiát, segíti az együttérzést, nyugalmat és üde, friss érzést áraszt.

vilagoslila7

Olyan helyiségekbe ajánljuk, ahol a pihenésé a főszerep, ahol nap végén el tudjuk engedni magunkat, és kicsit kikapcsolódhatunk.

vilagoslila8

5. Világoskék: A békesség előidézője

A világoskék oldja a feszültséget és nyugalmat sugároz.

világoskék

A kéknek ez az árnyalata különösen alkalmas arra, hogy enyhítse a stresszt és harmóniát sugározzon maga körül.

világoskék7

Arról nem is beszélve, ha nyáron egy ilyen szép világoskék szobában hűsölsz, akkor még a tikkasztó hőséget sem érzed majd olyan borzalmasnak, mintha mondjuk egy narancssárga vagy egy élénkpiros színekkel teli helyiségben üldögélnél.

6. Tűzpiros: Életet és energiát visz az otthonunkba

A tűzpiros a bátorság és vakmerőség színe, érdemes mindenkinek ezt a színt használni, akinek önbizalomnövelésre van szüksége.

tűzpiros10

A tűzpiros csupa energia és mivel nagyon élénk, harsány szín, ezért a túl sok pirostól túlságosan izgatott lehetsz, nem szabad túlzásba vinni.

tűzpiros11

Viszont egy jól megválasztott meggypiros kanapé, egy lámpa, egy függöny, egy szekrény, váza képkeret vagy díszpárna megfelelő mennyiségben egészen fel tudja dobni életerővel és vidámsággal a lakást.

7. Sárga: Segít a koncentrálásban

A sárga szín fokozza a szellemi aktivitást, segít a hosszú ideig tartó koncentrálásban.

sárga5

Halványsárgára festhetjük egy helyiség falait is, az élénksárgát viszont inkább csak bútorokkal vagy díszpárnával, ágyneművel próbáljuk bevinni az otthonunkba, mert nagy mennyiségben fejfájást okozhat.

sárga6

8. Pink: A szeretet színe

A pink világosabb árnyalata gyengéd és nyugtató hatással van ránk.

pink13

A pink erősebb, élénkebb árnyalatai a felhőtlenséget és a nőiességet hangsúlyozzák, minden szobába kell egy kis pink, ahová vidámságot és fiatalságot szeretnénk becsempészni.

pink14

9. Vörös: A szenvedély színe

A vörös nagyon mély és intenzív szín, ezért ezt sem ajánljuk nagy mennyiségben, csak egy-egy kisebb felület díszítésére.

vörös3

A vörös segít felébreszteni a szenvedélyt, ha érzelmi gátlásaid lennének, akkor ez a szín egész biztosan segít majd, hogy feloldd magadban ezeket a gátlásokat. Emlékeztetni fog, hogy élj teljes életet, és ne félj megmutatni az érzelmeidet.

10. Türkizkék: A bizalom színe

A türkizkék gyönyörű, felhőtlen, vidám szín, ami nagyon sokat segít abban, hogy elengedd magad, kikapcsolódj.

turkiz1

Ha nehezen alszol el, akkor érdemes ezt a színt használnod, illetve ha szoktál meditálni, akkor abban is segítségedre lesz.

turkiz2

Mivel világos szín, ezért tágítja a teret, kis helyiségekből is otthonos, tágas teret varázsol.

11. Fehér: Tisztaság és ártatlanság

A fehér szín felfrissít, de egyben pihentető hatású is.

fehér14

A tisztaságot jelképezi, sokan azért szeretik, mert fehérrel tisztábbnak tűnik a lakás, arról nem is beszélve, hogy akármilyen színnel kombinálhatjuk, mindenképpen jól fog kinézni. A könnyedséget, békét és az ártatlanságot jelképezi.

Ha neked hasonlóan szépséges otthonod van, és szívesen megosztanád a Lemon.hu olvasóival, akkor küldj róla nagy felbontású képeket az a [email protected] email címre, és mi közzétesszük!

Forrás: House Beautiful