Ezek az épületek nem azok, aminek látszanak!

Amikor a street art művész Patrick Commecy meglát egy szürke, lepattant, magányos tűzfalat vagy egy épület üres homlokzatát, akkor az ő fejében a csupasz fal azonnal élettel telik meg. Napsütötte, növényekkel telefuttatott erkélyeket, színes zsalugáteres ablakokat lát nyüzsgő emberekkel -, és ezt könnyedén oda is varázsolja.

h1

Forrás: A.Fresco

Első pillantásra ezek a festett ablakkeretek és erkélyek megtévesztenek, mintha valódi lenne az a pillanatkép, amit látunk, de ha jobban megnézzük, akkor észrevesszük, hogy bizony ez egy ügyes kezű művész rafinált (hiperrealista) ecsetvonásainak köszönhető.

h2

Forrás: A.Fresco

Patrick Commec és csapata úgynevezett murális művészeti alkotásokat fest a francia városok tűzfalaira. Ezeken az alkotásokon életteli jelenetek elevenednek meg, illetve több festményen híres francia történelmi személyek és hírességek is szerepelnek.

h6

Forrás: A.Fresco

A mai murális festmények stílusa az absztrakttól a trompe-l’oeil-ig (francia kifejezés, “a szem becsapása”) terjednek. Patrick Commecy ez utóbbinak a mestere.

h7

Forrás: A.Fresco

Bár Magyarországon is rengeteg roskatag tűzfal és csupasz homlokzat van, ami hasonlóan ötletes alkotásokért kiált, de egyelőre nagyon kevés csapat van, aki ilyen falfestésekkel foglalkozik.

h4

Forrás: A.Fresco

Egyik ilyen homlokzatfestéssel foglalkozó csapat  a Neopaint, akik Budapesten már alkottak a fentiekhez hasonlót, bár ott az élethű ablakokon nem kukucskálnak ki festett emberek.

h8

Fotó: Facebook/Neopaint

Ez a ház a Kertész utca 30. szám alatt csodálható meg – reméljük lesz még ilyen több ! :-)