Vaskereskedőnek nézte Leslie Nielsent, a többi hírességet pedig testközelből ismerte: ő Szipál Márton, a világhírű magyar fotós

Idén 92 éves Szipál Márton magyar művész, aki többezer nőt, köztük rengeteg hírességet kapott lencsevégre, a legnagyobb nevekkel dolgozott, mégsem ismerte fel például Leslie Nielsent.

Szipál Márton apja is udvari fényképészmesterként kereste a kenyerét, nem csoda, hogy fiának, Mártonnal is van hozzá tehetsége.  Bár itthon éltek, Márton a fotózást Münchenben tanulta, majd 1946-ban megnyitotta első üzletét Debrecenben. 1956-ban emigrált, az Amerikai Egyesült Államokba költözött, s ott lett világhírű fotós, aki több évtizeden át élt a legnagyobb sztárok között.

308

Ő fényképezte John Wayne-t, Tommy Lee Jones-t, Tracy Nelsont, Charlene Tiltont, Margaux Hemingway-t, Timothy Huttont, Priscilla Presley-t illetve Kareem Abdul-Jabbart, de Sylvester Stallone aktuális menyasszonyát is. Márton 1997-ben tért vissza Magyarországra, azóta itthon tanít és dolgozik.

756

Az ötször nősült művész továbbra is a nők szemét, száját, és nyakát tartja a legszebbnek, legvonzóbbnak, és állítja, senkiről sem készülhet rossz fotó, csak meg kell találni a megfelelő fényképészt. A matematika, a geometria a lényeg, és a megfelelő beállítás, ha pedig smink is kerül az arcra, bárkiből “sztárfotót” lehet lőni.

123m

Így idősödve már nem tud visszaemlékezni valamennyi, általa fotózott sztár nevére, annak idején pedig szegény Leslie Nielsennel is bajban volt. Mikor a stúdiójába keresett csavarokat, és lement a vaskereskedésbe, megszólította az ott álldogáló férfit, és elmondta, mit szeretne venni. A férfi útbaigazította, majd még ezt kétszer eljátszották, mire a férfi bevallotta, nem ő a vaskereskedés eladója, csak épp arra vitte a dolga. Fél év múlva egy fotózáson derült ki, hogy Márton Leslie Nielsent nézte vaskereskedőnek.

KEP111 KEP80 kep14 kep22 859 855 765 340 735 351

Forrás: martinszipal.com, Bors