Szupervályog ház akár pár százezer forintból?! Igen!

Okés, tudom, a tégla, az alapozás, egy rendes tető, nyílászárók, stb, egy igazi házat több tízmillió forintba kerül megépíteni. De mit tehet az, akinek nincs annyi, mégis lakna valahol? Épít magának earthbag, azaz magyarul szupervályog-házat!

Mielőtt a fejedet csóválnád, hogy ilyet senki sem csinál, hadd mondjam el, hogy a szupervályog-típusú építkezés egyre elterjedtebbé válik, hiszen a házépítés egyszerűbb, olcsóbb, környezetkímélőbb, fenntarthatóbb módját jelenti.

A szupervályog-technológia megalkotója Nader Khalili iráni építész volt, aki nemcsak hazájában, de Kaliforniában is sikeres felhőkarcoló- specialistaként lett elismert. Idővel elkezdett olyan technológiákat keresni, amik földet, homokot, agyagot, és más természetes anyagokat használnak fel a házépítéshez. 1986-ban megalapította a California Institute of Earth Art and Architecture intézetet, aminek alaptézise, hogy minden embernek alapvető joga van a saját otthonhoz, arról nem is beszélve, micsoda önbizalomtuningot és gazdasági előnyt jelent, ha valaki képes magának megfelelő házat építeni.

Rumi-Dome-4

A külföldi tudást követve alapították meg Magyarországon a SzuperVályog és PermaKultúra Munkacsoportot 2011-ben, akik nemcsak mindent elmagyaráznak a szupervályogról, de folyamatosan indítanak tanfolyamokat is azok számára, akik hasonló épületekben gondolkodnak. Náluk mindent megtudhatsz a kulisszatitkokról, és még az építéshez szükséges eszközöket is beszerezheted. A falakhoz ugyanis a földkeveréket zsákokba kell önteni, beledöngölni, majd kötő- és szilárdítóanyagok segítségével megszilárdítani. Az anyagi vonzata méretenként változik, ahhoz azonban szinte mindent saját magadnak kell minimáláron vagy ingyen beszerezni és elkészíteni, hogy tényleg párszázezer forintra jöjjön ki az összköltség. Simon Dale hobbitháza óta tudjuk, hogy ez kicsit sem lehetetlen.

Earth-One-09

Szabályos? Igen!

Természetes anyagokból házat építeni sehol sem egyszerű a szigorú szabályozás miatt, de szerencsére a szupervályog teljesen elfogadott és szabályos építkezési forma. A hivatalos ÉMI-engedély nem szükséges a helyben, egyedileg előállított építőanyaghoz , de pont emiatt  a tervezési dokumentációnál a szokásosnál is részletesebbnek kell lenned – mindebben szerencsére sokan segítenek a szupervályog hazai képviselői.

Earth-One-07

Ebben a timelapse videóban az első munkafázistól kezdve megnézheted, hogy is zajlik a fal építése:

Forrás: Szupervályog, Calearth