Micsoda munka: a bérkommentelők pénzt kapnak azért, hogy másokat ócsároljanak

A közösségi média terjedésével nemcsak új műfajok, de új munkalehetőségek is születtek. A frusztrált, vagy csak mókás kedvű, esetleg gátlástalan, az anonimitást a végletekig kiélvező emberek rendszeres fizetést kapnak azért, hogy bizonyos oldalakat, csoportokat vagy termékeket dicsérjenek, és a konkurenciát a porba gyalázzák.

Jó tudni, hogy ha csak a közmunka, a gyártósor szalagja és az utcaseprés között választhatok, de van internetem, akkor akár bérkommentelőnek is elmehetek. Egész iparág épült ki, és még csak nagy titoktartási kötelezettséget sem kell betartani. Kisebb cégek esetén akár nyíltan kiabálhatjuk az utcán: emberek, bérkommentelő vagyok!

A fizetés mondjuk meglehetősen gyatra, a külföldi oldalak öt-nyolc centet adnak hozzászólásonként, és mielőtt kezeiket összedörzsölve vitriolba márthatnák a billentyűzetet, a jelentkezőknek egy tízpontos vizsgán is át kell menniük. Nemcsak angolul kell tudni – ami alap, ha már külföldre dolgozunk -, a de a jó helyesírást is megkövetelik, ahogy a kommunikációs készséget és a párbeszédek indítását is. Ezen a szinten már lebukni sem szabad, mert akkor azonnal pápá a pénznek – írta meg az Index.

Ha egy szinttel feljebb megyünk, akkor a nagyobb cégek bérkommentelői között azokat találjuk, akik a közvélemény befolyásolásáért klimpíroznak. Különböző cégek PR-osztályainak bérkommentelői árasztják el a közösségi oldalakat, reklámlinkeket, tanácsokat osztogatnak kérve-kéretlenül, de ha elfáradnának, már kommentíró robotokkal is helyettesíthetők. Hazánkban nyilván ennek nincs akkora piaca – még ha létező jelenség is -, mint külföldön, de ahogy felzárkózunk, talán úgy nő majd a bérkommentelők száma is.

Az egész üzletkör azoknak jelentheti az univerzum legrosszabb hírét, akik eddig teljesen ingyen, sőt, saját idejüket és sávszélességüket nem kímélve másokat gyaláztak a neten, sőt, párbeszédeket indítottak, közhangulatot befolyásoltak, és ezért nem kaptak mást, mint a fullánkját az ember bőrébe szúró darázs aprócska elégedettségérzését. Az mégsem öt cent.