Nem kell nekik se ház, se autó – A mai fiatalok élményekre gyűjtenek

Szüleinknek még szinte mindent jelentett, ha teljesíthették a tervet: az embernek legyen egy két és félszobás lakása, egy autója, s ha nagyon bejött az élet, akkor egy nyaralója a Balatonon. Azonban felnőtt egy új generáció, a jelenlegi húszévesek, akiknek már eszük ágában sincsen kuporgatni saját lakásra, autóra vagy mosógépre: ők nem birtokolni akarnak, hanem élményekre vadásznak.

Ami a 40 évesnek biztonság, az a 20 évesnek felesleges elköteleződés

A mai húszas-harmincas fiatalok közül egyre többen helyezik előtérbe a mobilitást, a közösségi szolgáltatásokat, mint a gyűjtögetést és a tulajdonlást – írja a hvg.hu. Míg  a 30-40 éveseknek a birtoklás a biztonságot jelenti – azaz, ha piszkos a ruhám, én saját magam ki tudom mosni fáradság nélkül a saját lakásomban, bármikor -, addig a 20 évesek számára a mosógép felesleges holt teher lett a fürdőszobában, hiszen mennyivel egyszerűbb mosodába járni, ahol rövid időn belül le lehet tudni ezt a mosás dolgot, és még új arcokkal is lehet találkozni. Minek kellene csúcsszuper gáztűzhely, ha itt egy olcsó étterem a sarkon. Minek autó, ha mehetnek Uberrel, miért fizessenek külön nyaralást, ha együtt a barátokkal sokkal szórakoztatóbb, minek lakáshitelt fizetni és eladósodni 55 négyzetméterért évtizedekre, ha bármikor ki lehet bérelni egy lakást? Minden, ami a 30-40-esek számára a jólétet és a biztonságot jelenti, az a fiatalok számára már börtön, nyűg, felesleges elköteleződés.

A “Z” generáció már nem azért él, hogy dolgozhasson, hanem azért dolgozik, hogy szórakozhasson.

Mindehhez persze alapfeltétel az internet

A közösségi oldalaknak hála ma már gyorsan lehet szervezni, lebonyolítani a különböző szolgáltatásokat, így pedig nem kell olyan földhözragadt dolgokkal eltölteni az időt, ami a hagyományos élettel jár. Miközben az ötvenes ember kiveszi a nyári szabadságát a munkahelyén, riasztót állít be nyaralás előtt a házán, majd teletankolja az autóját, hogy utazzon, addig egy mai fiatal felmegy a netre, szervez fuvart és lakást olcsón pár napra, akár saját albérletét is kiadja arra az időre másoknak, így pedig oda utazik, ahová csak akar, ha pedig a neten dolgozik, annyi ideig is marad, ameddig akar. Mehet Kínába, Kamcsatkára, fesztiválra, hogy élményekhez jusson és szórakozzon, minden, tulajdonlással járó gond ismeretlen számára. Cserébe mondjuk el kell viselnie mások társaságát, de ez számára nem jelent gondot.

A legfontosabb érték a szabadság

Hiába a sok reklám, a mai fiatal nem akar mindenáron fogyasztóvá válni és birtokolni, pláne felhalmozni dolgokat. Nem él a munkájának, sőt, úgy tekinti, hogy a munkája van azért, hogy ő pénzhez, így pedig több lehetőséghez jusson. Gond nélkül vállal külföldön állást, járja a világot, ismerkedik más kultúrákkal, szükségleteinek megfelelően él, de ezért nem fizet akkora árat, amekkorát a szüleinek kellett. Szabad. A legteljesebben kihasználja a modern technika és az internet minden előnyét, egészen addig, amíg – ahogy mostanában mondani szokták a szkeptikusok – el nem megy az áram.