A világon elsőként végeztek koponyacsont- és fejbőrátültetést egy 55 éves férfin

A világ első részleges koponyacsont- és fejbőrátültetését hajtották végre Texasban. A 15 órás műtét során egy 25×25 centiméteres, sapkaformájú koponyacsontot ültettek be a houstoni egyetemi klinikák orvosai Jim Boysen, 55 éves szoftverfejlesztő rák okozta súlyos fejsebének kezelésére.

koponya

Fotó: MTI

Súlyos és örökletes cukorbetegsége miatt a férfi 1992-ben vese- és hasnyálmirigy-átültetésen esett át, az idegen testek kilökődését gátló gyógyszerek pedig lágyszöveti daganatot, leiomioszarkómát idéztek el a fejében – írta meg az MTI.

A rák kezelésére alkalmazott sugárterápia miatt nagy seb keletkezett a koponyáján, amelynek begyógyulását meggátolta az immunszupresszív gyógyszerek szedése. A nyílt seb megléte ráadásul megakadályozta, hogy újabb vese- és hasnyálmirigy-átültetésben részesüljön. Ezért az orvosok úgy döntöttek, az új belső szervek transzplantációjával egyidejűleg új koponyacsontot és fejbőrt is beültetnek neki.

Tucatnyi orvos és 40 asszisztens 15 órás műtét során 25×25 centiméteres, sapkaformájú koponyacsontot ültetett be a páciensnek és új fejbőrrel fedte be a koponya jelentős részét is a homloktól hátrafelé.

Az egyedülálló műtétet az MD Anderson Cancer Center és Houston Methodist Hospital orvosai végezték, a megfelelő szervek felkutatása másfél évig tartott. A páciens rendkívül elégedett az orvosok munkájával, meglepte, hogy új fejbőre mennyire hasonlít a régire, viccesen megjegyezte, most több a haja, mint 21 évesen.