Szorong akkor is, ha nem látszik rajta – Nem szabad sírni hagyni a kisbabát

A szupergondoskodó anyuka szerint egy percre sem szabad magára hagyni a babát, szüksége van az anyai közelségre, a szigorú bezzeganyák a napi rutint meg a kiságyhoz szoktatást hozzák fel ellenpéldaként, és fokozatosan egyre több ideig hagyják bömbölni a babát. Egy kutatás szerint úgy néz ki, nem nekik van igazuk.

13909857_0b5c0821e7_o

Mindenkinek ismerős az a pillanat, amior az addig ordító baba végre abbahagyja a sírást, és lassan elalszik. Hirtelen csend lesz, az anya kifújhatja magát, talán öt percre hátra is dőlhet. Igen ám, de az alvó baba stresszhormon-szintje még akkor is az egekben marad, ha már az álmok birodalmában jár.

A kutatásban a kortizol nevű stresszhormon szintjét mérték azoknál 4-10 hónapos babáknál, akiket felvettek, és azoknál is, akiket hagytak sírni. Utóbbi esetben a stresszhormon előfordult, hogy napokig magasabb volt az átlagosnál, pedig nem jelezte sírással a kicsi. Ezek után elképzelhető, hogy a baba nem is az ágyához vagy az egyedül megnyugváshoz szokik hozzá, hanem ahhoz, hogy tök felesleges sírni, úgysem jön senki segíteni.

Ez a tapasztalat az élet első fél évében, amikor a kicsi attól érzi magát biztonságban, ha az anya mindig elérhető, akár károkat is okozhat. Ez nem jelenti azt, hogy a sírni hagyott babák automatikusan sérültek lesznek – gondoljunk csak az eddig évszázadok nevelési módszereire -, de ha megtehetjük, nem árt az átlagos szinten tartani gyermekünk kortizol-szintjét, azaz élettani szorongását.

Forrás: Dailymail