Engedély a halálra: 7 év vegetálás után lekapcsolhatnak a gépekről egy lebénult férfit

A 2008-ban balesetet szenvedett Vincent Lambert esete miatt ismét fellángolt az eutanázia körüli vita Franciaországban. Az Emberi Jogok Európai Bírósága jóváhagyta a francia államtanács döntését, amelyben egy évvel ezelőtt engedélyezte egy hét éve vegetatív állapotban lévő, 39 éves, bénult beteg életben tartására szolgáló kezelés leállítását.

A 39 éves Vincent Lambert még 2008-ban szenvedett balesetet, s bár előtte határozottan kifejtette, hogy nem akar vegetálni, hét éve ugyanabban az állapotban, teljesen bénán fekszik a kórházban, mesterségesen táplálva. Jóllehet a döntés végleges, Vincent Lambert sorsa még mindig nem dőlt el, mert a család véleménye megoszlik az eutanázia szükségességéről: Lambert felesége szerint le kell kapcsolni a gépekről vegetáló férjét, mert ebben az “életben” már nincsen semmi öröme, ám a katolikus szülők ellenezik az eutanáziát. A szülők ügyvédje azt nyilatkozta, “folytatják a harcot”.

A döntés nemcsak a szülők, és a katolikusok ellenkezése miatt kavart nagy port: Franciaországban csak kivételes esetekben engedik az eutanáziát. A lakosok véleménye szerint legalizálni kéne az eljárást, de ez egyelőre csak Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban engedélyezett.

Forrás: BBC