Magyar kutatóknak köszönhetően érteni fogjuk a kutyák ugatását

Az ELTE Etológia Tanszékén már évek óta vizsgálják a kutyák kommunikációját. Egészen pontosan az ugatás elemzése folyik, és már ott tartanak, hogy a vakkantásokból nyolcvan százalékosan pontossággal meg tudják állapítani, milyen nemű az illető állat, mennyi idős, és épp milyen lelkiállapotban van.

IMG_8495

Ha otthon is szeretnél megtanulni egy kicsit kutyául, akkor eláruljuk a szakemberek egyik módszerét: három paramétert figyelnek: az ugatás ritmusát, frekvenciáját és zajosságát. Ha mély, hangos ugatások követik egymást, az általában agresszióra utal, míg egy félelemmel teli kutya éles hangon, tisztán és lassan vakkantgat – ettől jó, ha megkülönböztetjük a “gyere játszani” vakkantgatást.

IMG_3783

Aki maga is tart kutyát, eleve képes kiszűrni, mikor ugat idegent a kutya, és mikor szeretne kimenni egy kicsit a szabadba, de az ELTE tanszékén zajló munka annyira alapos, hogy már a The Telegraph-nál is rácsodálkoztak. Az újság szerint egy számítógépes program segítségével lefordíthatjuk az ugatást emberi nyelvre, de az ELTE szerint itt sajnos még nem tartunk.

Kutyák várnak az MRI gépnél

Kutyák várnak az MRI gépnél

Ha jobban meg szeretnéd érteni a kutyádat, és megmutatnád neki az ELTE épületét, akkor jelentkezhetsz játékos tesztre, a tanszéken folyamatosan várják a vállalkozó kedvű önkénteseket és kutyáikat.

Forrás: ELTE