Nehezen megmagyarázható: betegek, akik szemek nélkül is látnak

Azoknál a betegeknél, akiknél valamiért el kellett távolítani a szemgolyót, vagy a szem egy része abszolút nem működik, olyan különleges érzékelést tapasztaltak, ami biológiai értelemben nehezen megmagyarázható.

Amputált végtagú betegeknél gyakran előfordul, hogy a levágott végtagukban éreznek fájdalmat, viszketést, ehhez hasonlóan működhet a fantomlátás is. A Liverpooli Egyetem pszichológusa, Laura Hope-Stone vezetésével nemrég átfogó tanulmányt készítettek, amiben 239 olyan rákos beteggel beszéltek, akiknek ki kellett operálni az egyik szemét.

A beszámolók szerint a legtöbben azon az oldalon is láttak alakokat, színeket és formákat, ahol már nem volt szemük, egyesek bonyolult alakzatokat, olykor helyszíneket és személyeket is felismertek. Alakokat látnak elsétálni maguk mellett, a sötétben embereketérzékelnek, akkor is, ha azok az átlagember számára látható valóságban nincsenek is ott. Az összegzés során kiderült, hogy a fantomlátás a fiatalabb betegekre jelemzőbb, míg a krónikus fájdalmak elsősorban a depressziós betegeket érintik.

Arról csak találgatni lehet, hogy ezek a jelenségek tulajdonképpen pontosan hogyan és miért zajlanak. Annyit tudunk, hogy az agyban az érzékszervek és a hozzájuk kapcsolódó agyterületek hihetetlenül összetett és bonyolult rendszert alkotnak, és egyes betegeknél az adott érzékelésért felelős agyterületek az amputálás után is működtek, és komunikálni próbáltak.

Forrás: Discovermagazine