Bántalmazás vagy sem? Betiltanák a kislányok fülének átfúrását

Mennyit változott a világ: a mai harmincas-negyvenes nők fülét a szülők egy tűvel lyukasztották ki, átfűztek rajta egy cérnát, aztán a lyukba tették az ékszert, vagy jobb esetben elvitték szakemberhez még az első hónapokban. Senkit sem érdekelt, hogy ez fáj-e a picinek, nem tartották barbár cselekedetnek,  ma viszont  – pedig már van belövőpisztoly –  több, mint harmincezer anya tiltakozik az újszülöttek fülének átfúrása ellen.

1000

Susan Ingram és a csoport többi tagja úgy gondolja, hogy ez egyfajta bántalmazás, hiszen úgy okozunk fájdalmat a babának, hogy abból neki semmi haszna nem lesz, mint például egy oltásnál vagy vérvételnél, csak és kizárólag a szülői hiúság játszik szerepet a döntésben. A harcos anyák életkorhoz kötnék a gyerekek fülének átfúrását, hogy ők maguk dönthessék el, egyáltalán akarják-e e a dolgot, vagy nem.

A füllyukasztás pártolói szerint viszont semmi bajt nem okoz a kicsinek az a pár másodperces fájdalom, később nem is fog rá emlékezni, viszont szép fülbevalókat hordhat, ami abban az időszakban, amikor még nem nő meg a haja, abban is segít, hogy kislányosan nézzen ki.

A brit háziorvosok szövetségének alelnöke, dr. Tim Ballard is nyilatkozott az ügyben, véleménye szerint a babák fülcimpájának átlyukasztása semmilyen maradandó károsodást nem okoz, bár valóban igaz, hogy az eljárás  fájdalommal jár.

Forrás: The Guardian