Egy tőről fakad a kreativitás és az elmebaj a legújabb kutatások szerint

Egy izlandi kutatás szerint közös genetikai gyökerei lehetnek a kreativitásnak és a mentális betegségeknek, mint például a skizofréniának és a bipoláris zavarnak.

A kutatók meghatározása szerint kreatív az, aki a szokásos gondolkodási és kifejezési módoktól eltérő mentális folyamatok igénybe vételével új, innovatív megközelítésekre képes.  A felmérésekből eddig is tudtuk, hogy a kreatív emberek között nagyobb arányban fordulnak elő az olyan mentális betegségek, mint a skizofrénia, vagy a bipoláris zavar, de az összefüggést nem tudták kimutatni – egészen idáig.

A Nature Neurosciences legújabb számában megjelent, 86.000 ember adatait feldolgozó tanulmány viszont már a skizofrénia és a bipoláris zavar kockázatával összefüggő génmutációt kapcsolja össze az átlagostól eltérő kreatív gondolkozással. Az agy egy értelemben hasonlóan működik az őrültként emlegetett elmezavaros embereknél és a zseniknél – szerencsére utóbbiak legalább felülmúlhatatlan alkotásokkal ajándékoznak meg minket. Elviselni őket házastársként vagy barátként viszont biztos, hogy nem volt, és nem is lesz egyszerű.

Forrás: Independent