Teljes fejátültetésre készülnek kínai tudósok

Egy kínai orvoscsoport dr. Hsziao-ping Ren vezetésével már több mint ezer fejátültetést végzett el egereken, és most az emberhez jóval közelebb álló majmokkal kezdi meg kísérleteit.

Ahogy arról a Wired beszámolt, az eddig műtött egerek pislogtak, mozogtak új fejükkel, de egyikük sem élt utána sokáig, a bonyolult eljárást most ezért szeretnék tovább finomítani egy makákó megoperálásával.

A tervek szerint a fejátültető műtétnél csak a gerincvelő fő idegszálait csatlakoztatják majd a fej és a test között, elvileg ez is elég lesz a majom izommozgatásának, és a legfontosabb életfunkcióinak megtartásához. A tudósok reményei szerint az állat hosszú ideig elél majd a műtét után.

A fejátültetés egyébként régóta foglalkoztatja az orvosokat, kutatókat,  már a hetvenes években is végeztek hasonló beavatkozásokat. A legismertebb eset  Robert J. White agysebészhez kötődik, aki sikeresen rávarrta egy majom fejét egy másik majom testére, és a mendemondák szerint az állat felébredve jól meg akarta harapni az orvos ujját. Tekintve, hogy a fejátültetés még napjainkban is hatalmas problémákkal járó, bonyolult beavatkozás, inkább az valószínű, hogy a test és a fej is elpusztult a műtétet követően.

Ettől függetlenül lehet nagyot álmodni: a kínai orvoscsoport arról beszélt, hogy  egy napon talán az embereken is segíthetnek, például az ágyhoz vagy tolószékhez kötött betegek új teste kaphatnak fejükhöz. Az olasz sebész, Sergio Canavero egyenesen abban reménykedik, hogy két éven belül megvalósítja az első emberi fejátültetést, de a szakértők ennél szkeptikusabbak: nemcsak az orvostudománynak kell még ehhez fejlődnie, de az etikai bizottságoknak is lesz egy-két szava a dologhoz.