Albérletben él itthon Széchenyi gróf leszármazottja

Széchenyi Krisztián táncművész, akinek szépapja Széchenyi István bátyja volt, kastély helyett egy kis albérletben él átlagemberként.

111311

Ennek ellenére Krisztián kiskora óta tisztában van örökségével, szülei sokat tanították a Széchenyiekről, aminek a Magyarországon maradt, vagyontalan ágához tartoznak. Apja, Elemér, aki a megaláztatások ellenére sem tagadta meg sem őseit, sem nevét, azt is elmesélte fiának, hogyan veszítették el vagyonukat 1956 után, és államosították a nagycenki kastélyt.

Visszaszerezni viszont ma is bonyolult lenne, hiszen a Széchenyiek közel százhúszan élnek szétszórva a világban, és mindegyiküknek ugyanannyi köze, joga lenne az örökséghez. Krisztián számára sokkal fontosabbak a Széchenyi-emlékek, az épületek, hagyatékok, egyik legkedvesebb családi emléke sem egy vagyontárgy, hanem egy távirat, melyet dédapja, Széchenyi Emil koronaőr adott fel Pál fia születésekor.

Krisztián nem használja a gróf előtagot neve előtt, politikusnak sem állt, táncosként dolgozik, és ugyanúgy tologatja időnként a csekkeket, ahogyan a többiek.

Budapest, 2015. május 12. Széchenyi Krisztián táncmûvész meglátogatja oldalági õse, az 1645-1710 között élt Széchenyi Pál kalocsai érsek múmiáját ideiglenes helyén, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának múmiagyûjteményében 2015. május 12-én. Balról Kiss-Stefán Mónika, a múzeum kommunikációs vezetõje (b) és Pap Ildikó antropológus. MTI Fotó: Kovács Tamás

Krisztián nemrég meglátogatta oldalági õse, az 1645-1710 között élt Széchenyi Pál múmiáját a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának múmiagyûjteményében

Forrás: Bors