Kétmillió csecsemő életét mentette meg egy férfi vére

James Harrison egy teljesen átlagos idős embernek tűnik, aki nem is igen dicsekszik azzal, hogy több, mint kétmillió életet mentett meg azzal, hogy rendszeresen vért adott.

cnn

Harrison különleges “képességére” 1951-ben derül fény, amikor egy tüdőoperációja miatt 13 liter vért kapott donoroktól. Ezek után ő maga is eljárt vért adni, ahol a vizsgálatok alapján kiderült, hogy a vére olyan különleges antitestet tartalmaz, ami rengeteg baba és anya életét mentheti meg egy akkor még felderítetlen különleges betegségtől.

James Harrison Blood Donor CNN News

A hatvanas években Ausztráliában még minden évben kicsik százai haltak meg a ma már jól ismert Rh-összeférhetetlenség miatt, amikor az Rh- anya elkezd olyan ellenanyagokat termelni Rh+ magzata ellen, ami agykárosodást és halált okoz. Harrison különleges vére segítségével az orvosok olyan injekciót adhattak az anyáknak, ami megakadályozta az antitestek termelését, így megóvta a babát.

Harrisonon kívül még ötven emberről tudni Ausztráliában, akinek ilyen ritka adottsága van, ezért Harrison eddig  már több, mint ezer alkalommal adott vért, karjára még biztosítást is kötöttek, és nemzeti hősként tisztelik.

Forrás: Metro