Ez az orosz férfi jelentkezett az első teljes fejátültetésre

Egy harminc éves orosz férfi, Valery Spiridonov szeretne lenni az első, akin a világon először teljes fejátültetést alkalmaznak.

valery2

A 30 éves orosz Valery Spiridonov izomsorvadásban szenved

Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy kínai orvoscsoport kísérletezik a teljes fejátültetéssel. Kezdetben egereken próbálkoztak, most azonban áttértek az emberhez jelentősen közelebb álló majmok transzplantációjára. A Wired információi szerint az egereknél elértek bizonyos sikereket, a fejátültetésen átesett rágcsálók a műtét után mozogtak és pislogtak, de nem sikerült túl sokáig életben tartani őket.

Ennek ellenére az izomsorvadásban szenvedő Valery Spiridonov mégis alávetné magát a kockázatos műtétnek, mely során fejét egy másik testre helyeznék. Az orvostudományi jelentőségű műtétet Dr. Sergio Canavero, olasz sebész fogja elvégezni, aki a The Guardiannek elmondta, hogy a műtéthez le kell hűteni az agyat, hogy megóvják a vérellátás megszüntetése következtében kialakuló sérülésektől, miután levágták a fejet Spiridonov testéről.

A beavatkozás kevesebb mint egy napot fog igénybe venni, és az idegsebész szerint a sikeres műtét esélye 90 százalékos. A legnagyobb kihívás az operáció során, hogy az agyat a műtét alatt életben tudják tartani, de mindkét fél optimistán tekint a transzplantációra.

Spiridonov elmondta, hogy nagyon bízik abban, hogy sikeres lesz a műtét, ami után egy sokkal szabadabb, önállóbb életet élhet.

Forrás: The Guardian