A spanyol Robin Hood várost alapított, ahol nincs munkanélküliség és bűnözés

Egy spanyol városka, Marinaleda megvalósította a nagy álmot: a lakók közül mindenki dolgozik, nincs bűnözés, semmi szükség rendőrökre, az élet nyugodt, a lakók boldogok.

26spain.span.600

Mindenki dolgozik

Mindez a Campina völgyének termékeny talajának és a helyi mezőgazdasági szövetkezetnek köszönhető. A város a 2008-as pénzügyi válság után váltott, a spanyol Robin Hoodként emlegetett polgármester, Juan Manuel Sanchez Gordillo antikapitalista szabályokat vezetett be. A radikális férfi fogta magát, és a helyi szupermarketből kitolt egy jókora kosárnyi alapvető élelmiszert, és átvitte a helyi élelmiszer-bankba, hogy a szegényeknek, éhezőknek adja – fizetés nélkül. Véleménye szerint ő mégsem lopott, csak végrehajtott egy erőszakmentes engedetlenségi akciót – elmondása szerint kétségbe ejtette, hogy rengeteg család nem engedheti meg magának, hogy egyen.

A polgármester

A polgármester

Gordillo a lakhatás kérdését is megoldotta egy huszárvágással: a városban mindenki ingyen építhet magának saját 192 négyzetméter alapterületű házat, a munkaerőt és az anyagokat a város adja ingyen. Mindezért cserébe az ingatlant nem adhatják el saját hasznukra, és havi 15 eurót kell fizetniük a városnak.

Forrás: Hoyvenezuela

Forrás: Hoyvenezuela

Miközben a város környékén, Andalúziában a munkanélküliség 37%-os, a marinaledaiak, mind a 2700-an dolgoznak, legtöbbjük a helyi mezőgazdasági szövetkezetben. Mindenki ugyanannyit, havi 1200 eurót vihet haza, amiből, ha azt nézzük, hogy bankkölcsönt nem kell belőle törleszteni, a házért csupán 15 euró megy le belőle, egészen élhető összeg.

A polgármester így összegezte Marinaleda sikerét: “Újra kell gondolnunk az értékeinket, a fogyasztói társadalmat, a pénz értékének helyét, az önzőséget és az individualizmust. Marinaleda egy aprócska példa, de mi ki szeretnénk terjeszteni ezt a tapasztalatot az egész világra.”

Forrás: NYTimes