A város szemetéből élnek az üldözött keresztények Kairóban

Kairó legnagyobb keresztény nyomornegyede, a Manséja Nászer 260 ezer embernek ad otthont, ennek megfelelően mindent szagló szemét borít, amit a szegények igyekeznek újrahasznosítani. A szerves hulladékkal disznókat etetnek, és már a gyerekek is a szemét válogatásával vannak elfoglalva.

Fotó: Newyorker

Fotó: Newyorker

Bár mindenütt büdös van, tömeg, és káosz, a nyomornegyed közepén, a Mokattan hegységbe vájva található a Közel-Kelet legnagyobb keresztény temploma, a Szent Simon sziklatemplom. Az egész hely rettenetesen szélsőséges a lakókkal együtt: az egyébként üldözött, és az egyiptomiak által mélyen gyűlölt hívek a szent helyen gyülekeznek, és minden héten részt vesznek az ördögűzéseken.

Kép forrása: Catholicherald

Kép forrása: Catholicherald

Szinte mindegyikük tetoválással díszített, a szülők már a 4-5 éves gyerekekre is rávarratják az elköteleződést jelző keresztet. Amikor aztán véget érnek a vallási rituálék, a szent hívek mehetnek szemetet válogatni. Egyébként érdekes megfigyelni, hogy a hulladék elhordását, az utcák tisztaságát kevesebbre értékelik, mint az ördög távol tartását a lelküktől…

Kép forrása: Theguardian

Kép forrása: Theguardian

Kép forrása: Theguardian

Kép forrása: Theguardian