Feketének álcázta magát egy fehér aktivista lány, mert úgy gondolta, így többre viheti

Rachel Doezal 13 éve még az egyetemét perelte azért, mert a feketéket előnyben részesítik vele szemben, aztán feketének álcázta magát: bőrét-haját befestette, és egészen idáig a legnagyobb, színesbőrűek érdekeit védő szervezet, a washingtoni NAACP  vezetőjeként tevékenykedett.

Rachel-Dolezal

Rachel szülei teljesen átlagos fehér emberek cseh-német gyökerekkel, ám ő maga már egy feketék látogatta egyetemre járt, férje is fekete volt, ő pedig állítása szerint annyit szenvedett amiatt, hogy fehérként megbélyegzik, hogy válása után egyszerűen feketének álcázta magát. Egy interjú során nemrég feltették neki azt az egyszerű kérdést, hogy afro-amerikai-e, mire megérintette a lebukás szele, zavartan hallgatott, majd annyit nyögött ki, hogy az apja az, aztán gyorsan lelépett.

Rachel eredetileg

Rachel eredetileg

A botrány azóta hatalmasra dagadt, az emberek az okokat találgatják, hogy vajon mi vitte rá Rachelt arra a feltételezésre, hogy színes bőrűként többre viheti a sokszor még mindig előítéletes társadalomban. Lehet, hogy tényleg az a bizonyos egyetemi inzultus vezetett idáig, amikor 2002-ben a Howard Egyetemet, és a színes bőrű Alfred Smith professzort vádolta azzal, hogy azért nem kapott ösztöndíjat, azért nem nevezték ki kisegítő tanárnak és posztgraduális instruktornak, mert nem fekete.

Rcahel igazi szülei

Rachel igazi szülei

A gúnyolódások és az akadályoztatás miatt Rachel pert is indított, amit elvesztett, ráadásul 1000 dollár megfizetésére is kötelezték. Szülei szerint lányuk az utolsó húsz évben a jogvédő munkáin keresztül asszimilálta magát az afrikai közösségbe, ezért juthatott el odáig, hogy talán maga is elhitte, hogy néger.

sxcahyys7x2ocuyw7zbw

Rachel álcában

Forrás: Talkingpointsmemo, Mirror