A tabletek sokkal jobban stimulálják gyerekek agyát, mint a könyvek?

Tabletek, iPadek, okostelefonok: a legtöbb szülő eleinte igyekszik távol tartani gyermekét tőlük, míg aztán legkésőbb a dackorszakban úgyis beadja a derekát. A kutatók szerint még ennyire sem kéne tiltakoznunk, hanem minden újszülöttet kütyüvel kéne várni, mert annyira sokat okosodnak tőlük.

Forrás: Flickr

Forrás: Flickr

A tabletek sokkal jobban stimulálják az agyat, mint a könyvek, legalábbis a Londoni Egyetem legutóbbi kutatása szerint. Vezetője, Annette Karmiloff-Smith professzor szerint épp ezért születésüktől fogva hagynunk kéne a gyerekeknek, hogy használják ezeket a készülékeket. A könyvek ugyanis bosszantóan statikusak, míg a tableteken lehet görgetni, hangokat hallani, mesét nézni, mozgatni rajta a kis ujjukat.

Forrás: Flickr

Forrás: Flickr

Az eredmények szerint a kicsik még a számokat is gyorsabban tanulhatják meg, ha tableten látják őket. A kutatások tovább folynak, ezügyben, most már százával tesztelik a babákat, hogy reagálnak a tabletekre, és más érintőképernyős készülékekre. Mindeközben Susan Greenfield neurológus arra figyelmeztet, hogy a kütyük gyermekkori használata egyfajta átmeneti demenciához vezethet, a technológától való függőség pedig pont hogy bénítja az agyi kapcsolatok kialakulását. Vajon kinek van igaza?

Forrás: Dailymail