Már az anyaméhben szerzett élményeink is rögzülnek és alakítják a személyiségünket

Stanislav Grof, a transzperszonális pszichológia egyik legnagyobb úttörője szerint a magzatok már az anyaméhben szerzett tapasztalataikra is emlékeznek.

Grof kezdetben orvostudományt tanult, pszichiátriára szakosodott, és elkezdett a pszichoanalitika iránt is érdeklődni. Szenvedélyesen kutatja az ember gyerekkori emlékeinek előhozatalát, nemrég pedig még ennél is messzebb merészkedett, és magzatkori memórianyomaink után nyomoz.

Álmunkban újraélhetjük a saját születésünket is?

“Tapasztalataim szerint nemcsak a születésünk utáni emlékeinket vagyunk képesek felidézni, hanem már az anyaméhben szerzett élményeink is rögzülnek. Azt gondolom, létezik méhbeli emlékezet. Mindenki átélte – ha nem is tud róla – a születés előtti állapotát, érzékelte és érezte a környezetét, ami hatással van jövőbeni személyiségére. Speciális légző gyakorlatokkal előhívhatók ezek, és az ezeket megelőző tapasztalatok. Átélhetők a személyes történetek, amelyekben még a születés előtti emlékek is megelevenednek” – mesélt a hvg.hu-nak adott interjújában Stanislav Grof.

Grof Amerikában dogozta ki a holotróp légzési módszernek nevezett gyakorlatot, ami természetes úton vezeti el az embereket egyfajta módosult tudatállapotba. Ilyenkor felszínre kerülhetnek az elfojtott traumák, konfliktusok, emlékek, a lélek titkos mélységei. Elkezdett együtt dolgozni Abraham Maslow-val, és az egészséges ember lélektanát, a rá ható spirituális erőket, meditációs állapotokat, művészi inspirációkat kezdték tanulmányozni. Grof meg van róla győződve, hogy előző életünkből, születésünkből és a méhben töltött időből származó tapasztalataink is alakítják személyiségünket, a speciális légzőgyakorlatokkal pedig ezek az emlékek előhívhatók, és feltárhatók.

Forrás: HVG, Stanislavgrof