Samson közbelépése életmentő is lehet – Egy rottweiler segít átvészelni autista gazdája rohamait

Talán nem a rottweiler jut először eszünkbe, ha a segítőkutyákra gondolunk, és talán nem az autizmus, ha azokra a betegségekre, mentális vagy fizikai korlátokra, amelyeknek áthidalásában fontos szerepet játszhat az ember legjobb barátja.

Danielle Jacobs töltötte fel azt a videót, amely megdönti minden prekoncepciónkat. Az Asperger-szindrómás nő videójában bepillantást enged mindennapos küzdelmeibe, melyben legnagyobb segítsége a nagytestű kutya.

Az Asperger-szindrómát az autizmus egy enyhébb válfajának tartják. Tünetei közé tartozik a figyelemzavar, hiperaktivitás, szociális válaszkészség hiánya, a mások iránti érdektelenség, zárkózottság, a feszült idegállapot, depresszió és a merev belső szabályrendszer, mely időnként nehezen egyeztethető össze a közösség íratlan szabályaival – olvasható a webbeteg.hu-n. A betegséghez gyakran társul átlagon felüli intelligencia, ugyanakkor az aspergeresek hajlamosak az agresszív vagy önsebző magatartásra.

danielljacobs

Daniell Jacobs és kutyája, Samson

Jacobs videóján épp egy ilyen rohamszerű önbántalmazást láthatunk, amelyet kutyája csillapít le. A segítőkutyákról legtöbbször a vakokra vagy a mozgássérültekre asszociálunk, pedig számos egyéb betegség enyhítésében képesek helyt állni. Samson is képzett segítőkutya, aki egy apró jelből is képes észrevenni, hogy baj közeleg, előre megérzi azt és figyelmezteti gazdáját. Egy ilyen roham során Samson közbelépése akár életmentő is lehet.

Forrás: Buzzfeed