Fotósorozat: Emberek, akik fullasztóan szűk kapszulákban élnek

Won Kim szobát vett ki Tokio egyik eldugott hotelében, hogy elkészíthesse fotósorozatát a hátizsákosokról, akik modellt álltak Elzárva: Élet kicsiben (Enclosed: Living Small) című fotósorozatához. “A parányi, szerény szállás egy irodaépület egyetlen emeletét foglalja el” – olvasható Kim weboldalán.

t1

“A hotel néhány folyosóból áll, melyek mentén a tulaj apró lakófülkéket épített. Annyira aprókat, hogy nincs elég hely a fejednek, hogy kiegyenesedj odabent. A helyiségeket csupán egy furnérlemez választja el, odaben nincs se ablak se ajtó, csak egyetlen függöny a bejáraton a privát szféra érdekében.”

t2

A fotósban 2013-ban fogalmazódott meg a sorozat ötlete, amikor egy ilyen hotelben szállt meg, de csak 2014 novemberében tért vissza, hogy dokumentálja egy átlagos vendég mindennapjait.

t3

Eleinte kételkedett benne, hogy lesz olyan, aki engedélyt ad rá, hogy Kim ablakot nyisson kameráján keresztül a magánéletére, de végül megtalálta a lakók fülkééig vezető utat. Tizenöt perces nyakmasszázzsal fizetett a képekért minden egyes modelljének – írja a mymodermet.com.

t4

Mialatt a fotográfus a kapszulahotelben lakott, összebarátkozott a szomszédaival, így lehetősége nyílt, hogy feltérképezze, hogyan formálják ezek az emberek szűk életterüket a saját személyiségük szerint.

t5

“Számomra ezekben a portrékban az a legérdekesebb, hogy hogyan váltak ezek a csöppnyi rezidenciák élhető közegekké” – meséli a művész.

t8

Néhány szoba egészen csupasz volt, valószínűleg olyanok lakták őket, akik nem terveztek sokáig maradni. Mások viszont rendkívül otthonossá tették hajlékukat, kidekorálták őket személyes tárgyaikkal, könyvespolcot vagy akasztósszekrényt improvizáltak.

t10

A képek tökéletesen ábrázolják a különböző lakókörnyezetek energiáit. Míg az egyiken káoszt és zsúfoltságot látunk, addig egy másikon megdöbbentő minimalizmus és egyszerűség uralkodik. Ezek a különbségek teszik Won Kim fotográfiáit valóságossá és hitelessé.

t11

Forrás: Won KimMymodernmet