Itt a megoldás a vészhelyzetre, ha elfogynának a csirkék – Fejenként egymillió fehérjedús hangya jut egy emberre

Azt tudjuk, hogy 7 milliárd ember él a Földön, de azt még senki nem számolta ki, hogy hány állatfaj hány példányával osztozunk a bolygón. A National Geographic videója rövid számvetést készített arról, hány állat végzi a tányérunkon évente.

Nehéz megsaccolni, hogy hány hangya szaladgálhat a lábunk alatt, de egy hangyaszakértő szerint akár 10 000 trillióan is szorgoskodhatnak a planétán. Ez azt jelenti, hogy minden emberre jut egymillió példány.

Nem csak a hangyaszám megbecslése jelent nehézséget, hasonlóan nagy kihívás felmérni, a többi faj populációját is. Könnyebb helyzetben vagyunk azokkal a fajokkal, amelyeket megeszünk.

A csirke az az állat, amelynek populációja a legtöbb egyedet veszti el évente azért, hogy a tányérunkon kössön ki. Évi 52 milliárd kapirgáló aprójószág végzi a kondérban. Kacsából 2,6 milliárdot fogyasztunk el, sertésből épp feleennyit, 1,3 milliárdot, pulykából 633 millió fogy – ők Hálaadás környékén különösen nagy veszélyben vannak –, bárányból 518 milliót vágnak le, 398 millió kecske kerül az asztalra és 293 millió marha végzi steak formájában – vagy itthon talán gyakrabban pörköltként.

És ha már fejenként jut nekünk egymillió hangya, akár őket is elfogyaszthatjuk, remek fehérjeforrásnak számítanak, épp ezért a világ számos pontján képzik a gasztrokultúra részét.

Jóétvágyat!

Forrás: National Geographic