Negyvenöt dekás a világ legkisebb szarvascsemetéje

A New York-i Queens Zoo-ban született májusban ez a csöppnyi Pudu szarvasborjú, amely a világ legkisebb szarvasfajtájának legújabb egyede.

sz1

A csöppség azóta elérte a 45 dekagrammos álomsúlyt és a hozzá tartozó 15 centiméteres magasságot és szintén 15 centiméteres hosszúságot. Azt megszokhattuk, hogy az újszülött állatok picik és aranyosak, de ez a törpe-Bambi maximum a jelenlegi méretének kétszeresét fogja elérni, vagyis nagyjából 30 centiméter hosszú és 35 centiméter magas lesz felnőtt korára, amikorra a fehér pöttyeit is elveszti, a hímek pedig félelmetes, 7-10 centiméteres agancsot növesztenek.

sz2

A Pudu szarvasok, vagy más néven déli törpeszarvasok egy különleges alfaját képzik a Dél-amerikai szarvasoknak. Ezek az állatok genetikailag visszahúzódóak, többnyire magányosan vagy kis családokban élnek.

sz3

Nem jellemző rájuk, hogy a párzáson kívül szívesen teremtenének kapcsolatot fajtársaikkal. A New York-i állatkertben jelenleg három példány tekinthető meg, Magyarországon pedig egyedül a Szegedi Vadasparkban tartják ezt a fajtát. Szegedre 2007 nyarán érkezett meg a két hím egyed, akik alig várják, hogy csatlakozzon hozzájuk néhány bájos szarvaslány.

Forrás: Boredpanda, Wikipedia