Kutatások szerint a nők között is ugyanannyi a poligám típusú, mint a férfiak között

Az Oxford és Northumbria egyetemek kutatása szerint a férfiak arra vannak teremtve, hogy minél több magot szórjanak szét, a nő pedig arra, hogy neveljék a gyerekeket – ez az elmélet azonban túlságosan is leegyszerűsíti az emberi szexualitást. A szex ma már jóval többet jelent, mint pusztán gyermeknemzést: élvezet, öröm, testi-lelki boldogság társul hozzá, valamint két részre osztja az embereket: monogám és poligám típusokra.

A kutatás eredményei szerint a kétféle álláspont nemenként pontosan ötven százalékban osztja meg az embereket, tehát nem arról van szó, hogy a nők monogám típusok, a férfiak pedig kicsapongóak – a megkérdezett nők fele ugyanúgy poligám típusú, mint a férfiaké.

Napjainkban viszont a monogámia az egyetlen elfogadott norma, tehát a poligám típusú emberek ehhez kell, hogy alkalmazkodjanak – már ha megteszik. A kutatók szerint minél magasabb az illető tesztoszteronszintje, annál inkább poligám típusú, és annál nehezebb dolga van egy monogám kapcsolatban.

Mindeközben ne felejtsünk el egy másik kutatást sem: a dzsiddai Fejszál Király Kórház és Kutatóintézet munkatársainak eredményei szerint minél több felesége van egy férfinak, annál nagyobb a szívbetegség kialakulásának lehetősége. A poligámia több háztartás egyidejű szervezésének stresszével, anyagi áldozattal, valamint olyan érzelmi igénybevétellel jár, ami egyszerűen túlzott megterhelést jelenthet a szívnek. Egyetlen feleség, tehát a monogám kapcsolat viszont bizonyítottan jó hatással van a férfiak szív- és érrendszerére, és életüket is meghosszabbíthatja.

Forrás: Vocativ