Világszenzáció a magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer

Magyar kutatók fejlesztették ki a világ egyik leghatékonyabb, ugyanakkor legszelídebb fertőtlenítőszerét.

Nagyon nehéz olyan fertőtlenítő anyagot találni, ami biztonságosan elpusztítja a kórokozókat, de az emberre és a környezetre nem jelent veszélyt, még akkor sem okoz károsodást, ha valaki véletlenül megissza. A BME professzora, dr. Noszticzius Zoltán és csapata kifejlesztettek egy ilyen mesébe illő szert, és elnyerték vele a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize díját.

A professzor a díjátadón (Kép: Solumium.hu)

A professzor a díjátadón (Kép: Solumium.hu)

A Solumium nevű szer ott hat, és öli meg a gombákat, vírusokat, baktériumokat, ahová öntik, tehát a belső szerveket nem érhetjük el vele, nem hatol be a szervezetbe, így nem is képes mérgezővé válni. Akár gargalizálni is lehet vele, így helyben a torokban pusztítja el a kórokozókat, míg ha ugyanebben a helyzetben antibiotikumot szedünk, az az egész szervezetünkre kihat. Itt fontos megemlíteni az antibiotikum-rezisztens baktériumokat, amelyek sok esetben csak röhögnek a tíz-húsz éve használt gyógyszereken, az új fertőtlenítő viszont ellenük is hatásos.

Így néz ki maga a szer (Kép: Solumium.hu)

Így néz ki maga a szer (Kép: Solumium.hu)

A Solumiumot szabadalmaztatták,  gyártására, forgalmazására Zoltánék céget alapítottak, a terjeszkedésben pedig reméljük, hogy nagyon sokat segít a Svéd Kereskedelmi Kamara díja. Maga az alapanyag, a klór-dioxid nem jelent újdonságot, de a módszer, ahogy használják, teljes mértékben egyedi. A rendkívül tiszta állapotban gyártott szer mentes azoktól a hozzáadott anyagoktól, amik mellékhatásokat okozhatnának, ráadásul gyorsan el is párolog. A szájfertőtlenítésben, és a fogászatban kezdték el először használni, hiszen ott elemi fontosságú egy jól működő, tiszta fertőtlenítőszer a kezelések közbeni fertőtlenítésre, vagy a fájó fog ecseteléséhez. Zoltánék emellett kutatási engedéllyel rendelkeznek a hólyagfertőtlenítésnél és a lábszárfekélynél történő használat vizsgálatára. A jövőben fekélyek, sebek gyógyításánál is szeretnék felhasználni.

Forrás: MTI