4 igazán zavarbaejtő régészeti lelet, amelyet nem biztos, hogy az utókornak szántak

Hogy éreznéd magad, ha tudnád, hogy több ezer év múlva a jövő régészei alaposan áttanulmányoznák a böngészési előzményeidet, feltárnák azt a külső winchestert, és rábukkannának arra a rongyosra olvasott Playboy magazinra is, amit a középiskolai öltözőszekrényedben rejtettél el? Zavarba jönnél? Nos, ha a szellemek léteznek, pontosan így érezhetik magukat a régi korok emberei, akiknek rábukkantunk – nem egészen biztos, hogy az utókornak szánt – tárgyaira, mint például…

A 200 éves intimzuhany, amit a New York-i városháza alatt temettek el

Tavaly archeológusok egy csoportja talált egy halom szemetet a Manhattan-i Városháza parkjában. A leletek között volt egy misztikus, csontból faragott tárgy. Jó ideig vakarták a fejüket a tudósok, hogy pontosan mivel is van dolguk, volt, aki azt gondolta, hogy egy ősi fűszerőrlőre sikerült rátalálniuk, ami egész biztosan őrült izgalommal töltötte el az ősi fűszerőrlő specialistákat a csoportban.

intimmosakodó

Fotó: news.discovery.com

Remélhetőleg addig nem jutottak, hogy valaki megpróbálja a vacsoráját ízesíteni vele, mert idő közben kiderült, hogy egy női higiéniás terméket forgattak ki a földből. Egész konkrétan egy 200 éves intimzuhanyt. Mint kiderült ez a társadalom egy bizonyos szegmensében kifejezetten divatos tárgynak számított, a nők nászajándékba is adták egymásnak.

Szóval hogyan került a 19. századi vaginatisztító készülék a Városháza alá? A különös tárgy mellett voltak még röviditalos üvegek, egy nagyon szép cserépedényt, pipákat és négy különböző állat csontjaik, közöttük például teknősét, amit akkoriban inyencségként fogyasztottak. A szakértők a szemét rétegzettségének hiányából arra következtetnek, hogy egyetlen esemény romjait találták meg. Egyszóval, valaki egy oltári bulit csapott a Városháza építése közben, és egy vendég úgy döntött, hogy indulás előtt belerejti retiküljébe a higiéniás eszközt, hátha szerencsés estéje lesz. És úgy tűnik, hogy az is volt neki.

Egy 18. századi dildó, amit valaki a vécébe dobott

Az 1700-as évek végén, egy gdansk-i vívó iskolában veszthette el büszke tulajdonosa az értékes szextárgyat. A szakértők szerint az illető az árnyékszéken használta a méretes dildót, amit véletlenül beleejtette a latrinába.

A dildót egyébként a korához képest nagyon igényes. A Regional Office For The Protection Of Monuments in Gdansk sajtóközleménye úgy jellemezte, hogy „nagy, vastag, jó minőségű bőrből készült, a belsejét sörtével tömték ki és a hegye fából van”. Tehát bárki is vesztette el, valószínűleg nagyon ideges lehetett, mert egy nagy drága játékszernek kellett búcsút intenie.

A szexjáték felbukkanásából egy néhány következtetést levonhatunk. Először is, a mellékhelység, amely inkább hasonlított egy székletgyűjtő gödörre, olyan visszataszító volt, hogy dildó tulajdonosának nem volt gusztusa utána nyúlni. Másodszor pedig az iskola vécésbácsija, vagy humán-szippantóskocsija valószínűleg nem volt a munka hőse, mert az ő feladata lett volna az ürülék
eltávolítása a pottyantósokból.

Egy kényelmes római vécéülőke, valamint a hozzá tartozó törlőfelszerelés

Ha figyelembe vesszük, hogy mit tesz az idő vasfoga még a legkeményebb ókori tárgyakkal is, a következő lelet megtalálása valódi csodának nevezhető. Egy, a Római Birodalomból ránk marad a fa vécéülőke, melyet teljesen épen talált meg az ásatások vezetője Vindolandában, a Hadrianus falának déli részétől nem messze található erődben, Észak-Angliában. Megbecsült és kényelmes ülőke lehetett – hiszen senki nem szeretne ráülni a hideg porcelánra a fűtetlen fürdőszobában ott északon.

toilet

Fotó: popular-archaeology.com

Az ülőkét Hadrianus fala előttinek gondolják és ez az egyetlen ilyen lelet, amit valaha találtak. Az egyetlen oka, hogy az ülőke nem komposztálódott vagy vált porrá, hogy a Vindolanda egy oxigénmentes környezetet biztosított neki, amiből egyenesen következik, hogy mindannyian örökké élhetünk, ha leszokunk az oxigén fogyasztásáról. A Vindolanda mellékhelyiségei egyébként klassz helyek kincskeresőknek, ha néhány igazán bizarr dolgot szeretnének találni: találtak ugyanis a fajanszban érméket, egy lámpát és egy eljegyzési medált.

Egy szintén hátsófertállyal kapcsolatos római kori felfedezés, ha már itt tartunk: megtalálták a fájdalmas alternatíváját a spongyának, vagyis a szivacsnak, amit egy botra rögzíve használtak fenéktörlésre. A hatvanas években a régészek találtak valamit, amit akkor táblajáték darabkáiként azonosítottak. Nemrég azonban kiderült a szörnyű igazság: valószínűleg pessoi-k, vagyis olyan kőlemezek, amelyeket szintén alfartisztításra alkalmaztak azok, akik nem voltak oda a spongyás megoldásért.

A pessoi nem csak funkcionális, de dekoratív és szimbolikus is volt egyben. Néhány pessoi-ra fenéktörlő embereket festettek – biztos, ami biztos, ha véletlenül elfelejtenéd, hogy hogyan is kell. Léteztek feliratos verziók is, amelyekbe a tulajdonosok azok nevét vésték, akiket a legjobban utálnak. Úgy tűnik, a finomkodás sosem volt római erény.

Boszorkányüveg: azaz egy üveg vizelet, levágott körmökkel és köldökszösszel

Mi történik, ha veszel egy palackot, néhány tűt, szögeket, levágott körömdarabkákat, egy kis hajat és egy kis köldökszöszt, plusz hozzáadsz egy keveset saját vizeletedből? Ma azt válaszolnánk, hogy egy életre kitaszít a társadalom, de nem volt ez mindig így. A 17. században a szomszédod túlságosan el lett volna foglalva azzal, hogy összeállítsa a saját iszonyatos pisipalackját, hogy foglalkozzon a tieddel.

boszorkanyuveg

Fotó: National Geographic

A kész terméket úgy nevezték “boszorkányüveg” és igen, szerencsére maradt néhány az utókorra. A boszorkányüvegek egyikét fejjel lefelé találták meg Greenwich-ben, Angliában. A vizsgálata során kiderült, hogy tartalmaz emberi vizeletet, kénkövet, 12 vasszeget, 8 bronztűt, hajat, valószínűleg köldökszöszt, egy szöggel átszúrt szív alakú bőrdarabot, valamint 10 levágott körömdarabot. Az elegy a hiedelmek szerint megvédte készítőjét a gonosztól, konkrétan csapdába ejtette a palackban. Az emberek morcos arcokkal díszítették az üveget, mert a márkaépítés nagyon fontos.

Az Old Bailey-ben talál 1682-es dokumentumokban olvasható egy spitalfields-i patikus, azt javasolta egy férjnek, aki úgy gondolta, hogy felesége fekete mágia áldozata lett, hogy vegyen negyed gallonal felesége vizeletéből, egy párat a körmeiből, egy kevés hajat és hasonlókat, aztán forralja fel őket alaposan egy agyagedényben. A greenwich-i boszorkányüvegnek nagy jelentősége van, hiszen alátámasztotta a dokumentum valóságtartalmát, így biztosan tudhatjuk, hogy őseink tényleg képesek voltak vizeletet tartani a polcon a gonosz erők elfogásáért.

Forrás: Cracked.com