31 milliót adtak a Neuschwansteini kastélyt ábrázoló képért – Milliókért kelnek el Hitler festményei

Egy nürnbergi aukción több eredeti Hitler-festményt is árverésre bocsátottak, amelyek 391 ezer euróért, azaz 122 millió forintért keltek el.

Azt talán már sokan tudják, hogy a 20. század leghírhedtebb tömeggyilkosa fiatalkorában vonzódott a művészetekhez – valójában festőnek készült. Bécsi évei (1908–1913) alatt képek és képeslapok százait festette meg és próbálta eladni, hogy így keresse meg a napi betevőt.

_83776591_hitler1_624afp

A Neuschwansteini kastélyt ábrázoló képért 100.000 eurót (31 millió forintot) fizettek

Nagyon elszántan készült a bécsi Művészeti Akadémiára, ahova azonban többszöri próbálkozás ellenére sem vették fel, mert a képek híján voltak minden művészi igényességnek – Hitler mégis ragaszkodott hozzá, hogy ő kiváló festő. Leggyakrabban kihalt utcákat és csendéleteket festett meg, emberalakokat szinte egyáltalán nem, ha mégis, akkor messziről, elnagyoltan.

Egyik tanára szerint az építészethez nagyobb tehetsége volt, ezért javasolta az ifjú Hitlernek, próbálja meg azt a pályát. Nem hallgatott a tanárára és nem próbálta meg, pedig lehetséges, hogy ha elkezd épületeket tervezni, másként alakul a világ sorsa.

hit1

Hatalomra kerülésekor úgynevezett “művészete” is felértékelődött, stabil vevőkört épített ki Münchenben, rengeteg próbálták másolni képeit: szakértők szerint éppen ezért  bőven akadnak hamisítványok is ma a piacon. Ráadásul mivel Hitlernek nem volt saját stílusa, ő maga is csak másolt képeket, nem könnyű kiszűrni, melyek az igazi munkák.

Az élete során elkészített 3000 festményből 700 maradt fenn az utókornak, és az aukciókon hatalmas összegekért viszik őket. A legutóbbi aukció is sokakat érdekelt: a Weidler által szervezett licitálásra Kínából, Franciaországból, Brazíliából, Németországból és az Egyesült Arab Emirátusokból is érkeztek ajánlatok.

Másik két műremek

A mostani hétvégén egy Nürnbergi aukción több eredeti Hitler-festményt is árverésre bocsátottak, amelyek 391 ezer euróért, azaz 122 millió forintért keltek el.

hit3

Ugyan Németországban államilag nem tiltott a Hitler festmények adásvétele, a közvélemény mégsincs oda az ötletért – sok publicisztika jelent meg arról, hogy nem túl elegáns dolog ilyen aukciókat szervezni – írta meg a 444.hu. A Weidler aukciós ház azzal védekezik, hogy ők csakis történelmi dokumentumokkal kereskednek, amibe Hitler művei is beletartoznak.

hit4

S bár korábban próbálkoztak azzal, hogy a Hitler képekből befolyt bevétel egy részét jótékony célra ajánlják fel, azonban egyetlen civil szervezet sem volt hajlandó elfogadni a Hitler festményeiből érkező pénzt.

Forrás: BBC, 444.hu