Csak ne kelljen kinyitni az ajtót a nők előtt! – Így találták fel a forgóajtót

A forgóajtó a statisztikák szerint sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos ajtó,  rengeteg energiát takarít meg az adott épületnek, a kitalálásánál azonban nem az energiahatékonyság volt a mérvadó.

Theophilus Van Kannel  amerikai mérnök 1888-ban kapta meg a szabadalmat találmányára, a forgóajtóra. Ő azonban csak továbbfejlesztette egy német feltaláló, Bockhacker kilenc évvel azelőtti ötletét, aki azért kezdett el forgóajtókban gondolkodni, hogy ne kelljen kinyitni az ajtót a nők előtt. A férfi iszonyodott mindenfajta lovagiasságól, udvarias procedúrától, és ezért talált ki egy olyan ajtót, ami ellehetetleníti ezeket. Pechére az 1899-ben elsőként felszerelt, majd a huszadik században megdöbbentő mértékben elterjedt forgóajtó használatához is megszülettek az udvariassági szabályok: az erős férfinek illik előremenni, és mozgásba hozni a nehéz ajtót, hogy ne a nőnek kelljen erőlködnie.

Van Kannel cége, a forgóajtókat gyártó International Revolving Door Company a mai napig létezik. A feltaláló a sikert még megérte, de az első hatalmas forgóajtó-botrányt már nem: egy kigyulladt éjszakai bárban 500-an haltak meg, mert a  menekülő tömeg nem tudott elég gyorsan kijutni a forgóajtó miatt. Azóta előírás, hogy mindegyik mellé be kell építeni egy hagyományos ajtót is.

Forrás: Wikipédia