Feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését tervezik Finnországban

Európában a finnek az elsők, akik a tervek szerint megpróbálkoznak azzal, hogy minden egyes embernek alapjövedelmet biztosítsanak, ami akkor is jár, ha épp nincs munkájuk, gyereket nevelnek, betegek, és még sorolhatnánk. Lehet szurkolni, hogy megszavazzák-e vagy sem.

A nagy port kavaró juttatás az új finn kormány ígéretei között szerepelt múlt hónapban, de csak egyetlen mondattal említik: “Alapjövedelem-kísérlet megvalósítása”. Ebből nem sok minden derül ki, és a tényleges megvalósítás is kérdéses, nem véletlenül nem lépte meg ezt még egyetlen európai kormány sem.

Indiában, Namíbiában és Brazilíában kísérleteztek ilyenfajta rendszer bevezetésével, és az eredmények jók: nőtt a gazdasági teljesítmény, javultak az egészségügyi, lakhatási és egyéb mutatók. Emiatt Spanyolországban és Hollandiában is érdeklődnek az alapjövedelem iránt, de egyikük sincs olyan közel a megvalósításhoz, mint a finnek.

Hazánkban  a feltétel nélküli alapjövedelem ötletét a LÉT munkacsoport és a Párbeszéd Magyarországért vetette fel, de a társadalom minden tagjának egyéni alapon biztosított, anyagi helyzettől és munkaviszonytól független juttatás, ami gyermekek esetében 25, felnőttek részére 50, várandós nők esetén 75 ezer forint lett volna, hatalmas vitákat generált. Nyilván ehhez olyan mértékű pénzre lenne szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésre – bár a munkacsoport “bizonyítottan finanszírozhatónak”  tartja az elképzelést – , másrészt ha ezzel helyettesítenénk minden egyes bevételi forrást egy  munkanélküli, illetve segélyekre, jutattásokra nem jogosult embernél, akkor a havi ötvenezer forint igencsak szegényesnek számítana, és nem oldaná meg a nincstelenség problémáját. Pont ez a baj az ilyen típusú juttatással: ha alacsony összegű, nem jelent megoldást, a magasabb összeget pedig nem tudja kitermelni az ország. De ki tudja, talán most a finneknek sikerül.

Forrás: Basicincome