Megkezdődött a hatodik tömeges kihalás – Rövidesen a dinoszauruszok sorsára juthatunk

Már a sokadik tanulmány állítja ugyanazt: megkezdődött a dinoszauruszok óta tapasztalt legnagyobb mértékű kihalás bolygónkon. Egy nemrégiben megjelent tanulmány azt állítja, a fajok a normálisnál több mint 100-szor gyorsabban tűnnek el.

A kutatók szerint Földünkön a fajok a normálisnál több mint 100-szor gyorsabban tűnnek el, pontosan olyan ütemben, mint amikor a velociraptorok és társaik váltak kőolajjá. Összesen három neves egyetem (Stanford University, Princeton University, University of California, Berkeley) közös kutatása állítja ezt, s ezért a jelenségért az embereket teszik felelőssé. A klímaváltozás, a légszennyezés és az erdőirtás: emiatt a három dolog miatt tűnik el szerintük az emberiség rövidesen a bolygónkról.

A tanulmány szerint 1900 óta 477 gerinces faj – 69 emlős, 80 madár, 24 hüllő, 146 kétéltű és 158 hal – tűnt el a Föld színéről, miközben ha nem pusztítanánk a környezetet, egy évszázad alatt csupán kilenc fajt veszítenénk.  Sikerült tízezer évnyi kihalást belesűrítenünk 115 évbe, és ha minden így megy tovább, a normális ökoszisztéma nemes egyszerűséggel felborul, eltűnnek a méhek – a tudósok szerint három generáció, és végük -, onnantól nem lesz elég növény sem nekünk, sem a növényevő állatoknak.

A Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint a kétéltűeknek  41 százaléka, az emlősöknek 26 százaléka van most végveszélyben, és ha nem történik valami drasztikus változás azonnal, ez így megy tovább, míg mi magunk is sorra kerülünk. Gerardo Ceballos, az említett tanulmány vezető szerzője pontos megfogalmazásában: “Ha így folytatjuk, a földi életnek sok millió évre lesz szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon, fajunk viszont ezt már biztosan nem fogja megélni, az emberiség korán el fog tűnni az élet színpadáról.”

Forrás: Science Advances