Végre kiderült a mozgólépcső “kézlopó” szalagjának titka

Miért megy gyorsabban a mozgólépcső, mint a kapaszkodószalag?

Szinte mindenkivel megtörtént már ugyanaz a furcsaság: nyugodtan állunk a mozgólépcsőn, előírásszerűen fogjuk a fekete gumiszalagot, ami aztán valami furcsa ragadozóként elkezdi elvinni a kezünket. Gyorsabban mozog, mint mi, és hacsak nem akarunk sérülést kockáztatni, egy idő után ötcentinként hátrébb kell tenni a kezünket, vagy zavartan összekulcsolni, és azon gondolkodni, ki az a hülye, aki olyan kapaszkodót gyártott, ami nem mozog velünk szinkronban.

Most viszont kiderült a turpisság: A hivatalos válasz szerint egyszerűen a mozgólépcsőt és a kapaszkodószalagot két különböző motor hajtja, aminek alkatrészei egyrészt más ütemben kopnak el, másrészt nincsenek ugyanakkora igénybevételnek kitéve. Minél régebbi az adott mozgólépcső, annál valószínűbb a kézelmarásos parajelenség, azaz a két mozgó gép sebességének különbözősége.

Az Index megkérdezte erről a BKK-t, de ők azt mondták, hogy minden úgy van beállítva, hogy a gumikapaszkodó csak siethet, hátrafelé már nem viszi el senki kezét (még szerencse). Szerintük a gumikorlát meghajtásánál elkerülhetetlen bizonyos mértékű csúszás, hiszen más utasterhelést kap akkor, ha ötvenen fogják, mint ha ketten, azt pedig be sem lehet állítani, hogy mindig ugyanazzal a sebességgel menjen. Ezért történik a sokakat elgondolkodtató kézlopásos jelenség alkoholos befolyásoltság alatt, amikor az utolsó – vagy első – metróval igyekszünk hazafelé buli után, rajtunk kívül nincs senki a mozgólépcsőn, a szalag kis terhelést kap, és viszi, viszi a kezünket, mi pedig elkezdünk összeesküvés-elméleteket gyártani.