Az érintés hatalma – Videó arról, hogyan élvezi a simogatást egy kisbaba

Az érintésről mindenkinek más jut eszébe: a tömegközlekedés közben elkerülhetetlenül hozzánk ütődő idegenek okozta kellemetlen érzés, egy nyirkos kézfogás, de érintés a szerelmes, baráti, vagy szülői simogatás és ölelés is, ráadásul ezek meglepően drasztikus pozitív változásokat okoznak lelkiállapotunkban.

Doris Wolf német pszichológus szerint a szeretet nonverbális kifejezésének hiánya súlyos lelki zavarokat okoz azoknál, akik nélkülözni kényszerülnek azt. A szerető érintés ugyanis nemcsak megnyugtat, oldja a felgyülemlett stresszt, de növeli a biztonságérzetet, és az önbizalmat. Virginia Satir amerikai pszichológus szerint naponta legalább négy gyengéd érintésre lenne szükségük ahhoz, hogy megőrizzük tesi-lelki egészségünket.  Ez persze nem újdonság: már az ókori távol-keleti kultúrákban is felismerték az érintés pozitív hatását, és különféle masszázsok formájában alkalmazták.

Frans Veldman holland fizioterapeuta a koncentrációs táborban figyelt fel arra, milyen fontos szerepet játszik a túlélésben a szeretetteli érzelmi kontaktus. Felismeréseiből, tanulmányai eredményéből egy új módszer is született, a haptonómia, ami a gyengéd érintésen alapuló, fájdalomcsillapító hatású lélekgyógyító terápiaként terjedt el a világon.

Az érin­tésnek mégis cse­csemő- és kis­gyer­mek­kor­ban van a legnagyobb szerepe: a kellően sok test­kon­tak­tus a baba fejlő­désének elen­ged­he­tet­len fel­té­tele, hiányának egyértelmű következményeit számos kutatás bizonyította. Szerencsére a legtöbb szülő pontosan tudja ezt, és látja, milyen hamar és elégedetten reagálnak a kicsik, ha simogatják őket.

Ez a kisbaba például boldogan mosolyog: